„Stojednička“ bude bezpečnější

Praha – Silnice II/101, která mezi Říčany a Úvaly nahrazuje dosud neexistující obchvat Prahy, projde důkladnou rekonstrukcí. Začít by mohla už v druhé polovině roku. Opravena bude vozovka, která je dnes téměř v havarijním stavu, nebezpečné křižovatky projdou úpravami, na některých místech se objeví i semafory, v novém budou také autobusové zastávky.. S přetíženými kamiony potom chtějí úřady bojovat tzv. dynamickými vahami. Rekonstrukce bude stát 50 milionů korun a zaplatit ji bude muset Středočeský kraj, kterému komunikace II. třídy patří.

Silnice číslo 101 u Říčan navazuje na nedávno otevřený úsek Pražského okruhu. „Je na hranici havarijního stavu, v souvislosti s otevřením pražského okruhu navíc dramaticky stoupl provoz tranzitní kamionové dopravy o více než 3000 kamionů denně,“ poznamenal starosta Říčan Vladimír Kořen.

Návrh opravy vypracovalo Ředitelství silnic a dálnic, protože jde o objízdnou trasu budoucího okruhu, stavbu samotnou ale bude muset uskutečnit Středočeský kraj. Stát zaplatí pouze opravu mostu přes dálnici D1. Kraj by chtěl peníze potřebné na rekonstrukci silnice získat z regionálního operačního programu. „Začali jsme prověřovat, zda projekt vyhoví náročným kritériím evropských fondů. Pokud ano, mohli bychom silnici začít rekonstruovat v druhé polovině letošního roku,“ uvedl náměstek hejtmana Robin Povšík.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Důsledkem prací na silnici mohou být ovšem také vážné dopravní problémy. „Může nastat problém s řízením dopravy v dané oblasti, protože tam je značné množství logistických center. Je to významná komunikace, pravděpodobně by musela být na nějaký čas i uzavřena,“ připustil náměstek Povšík.

Vedení kraje také v letošním roce uvažuje o nákupu dynamických vah, které dokážou zvážit projíždějící kamiony. Říčanská radnice získala podle starosty Kořena příslib, že váhy by měly být instalovány také na silnici 101 v blízkosti města. „Doufáme, že řidiče kamionů odradíme, aby si cestu nezkracovali přes Říčany. Čekat můžou přísnou kontrolu a časté dopravněbezpečnostní akce,“ uvedl.