Soud nepřiznal rodině odškodnění za smrt syna

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes zamítl žalobu rodičů patnáctiletého chlapce z Oldřichova na Tachovsku, který zemřel v roce 2004 na selhání organismu v důsledku streptokokové infekce. Rodiče se domáhali odškodnění 4,4 milionu korun na třech lékařích, kteří podle nich nesprávnou diagnostikou a špatnými postupy ke smrti chlapce přispěli.

Neštěstí se stalo 27. března 2004. Patnáctiletý Pavel spadl ze stromu a způsobil si malé poranění na stehně. Když mu pak začala stoupat teplota a noha mu otekla, navštívil v následujících třech dnech postupně lékaře v Mariánských Lázních a v Tachově. Lékaři mu podle rodičů doporučovali obklady a berle, jeden prý dokonce naznačil, že se jen chce vyhnout škole. Když ale hocha posléze s velkými problémy přijala plzeňská fakultní nemocnice, nedokázali mu specialisté pomoci a školák 31. března zemřel.

Rodiče se domáhali u soudu odškodnění za zásah do osobnostních práv. Podle soudu se ho ale lékaři nedopustili. Dospěl k tomu mimo jiné díky odborným posudkům. „Soud chápe, že rodiče byli postiženi žalem, bolem a možná pocitem nespravedlnosti, co jiného také od milujících rodičů čekat, ale ne vždy za smrt blízkého někdo může, ne vždy musí být někdo odpovědný,“ konstatoval soudce. Kromě zamítnutí žaloby rozhodl, že rodiče musejí uhradit žalovaným více než stotisícové náklady soudního řízení.

Otec: Kdyby lékaři postupovali správně, syn by nezemřel

Rozhodnutí soudu bylo pro otce mrtvého chlapce Pavla Sklenáře těžké přijmout. Rozsudek si vyslechl sám, bez synovy matky, o případném odvolání se chce ještě poradit s právníkem. „Bylo to pro nás hrozně těžké těch pět šest let bojovat. Rodinný život utrpěl, psychicky jsme na tom trpěli, nebylo to vůbec jednoduché. My jsme byli povinni synovi, kvůli jeho památce, nenechat to jen tak,“ řekl Sklenář po vynesení rozsudku. Je přesvědčen, že soudu předložili dostatek důkazů. Tvrdí, že postupy lékařů neodpovídaly možnostem, které měli. Kdyby postupovali správně, mohli synově smrti zabránit, tvrdí otec. Úmrtí vyšetřovala původně i policie pro podezření z ublížení na zdraví, případ však odložila.

Vydáno pod