Sčítání lidí, bytů a domů se blíží. Pozor na falešné komisaře

Praha - Blíží se sčítání lidí, bytů a domů. Český statistický úřad příští měsíc začne lidem rozesílat informace o průběhu sčítání. Každý se dále dozví jméno komisaře, který mu doručí sčítací formuláře. Český statistický úřad (ČSÚ) připouští, že situaci budou chtít využít různí falešní komisaři. Podle něj mají lidé ale dost možností, jak si jejich totožnost ověřit. Více informací hledejte na webu. Leták s informacemi o sčítání lidí, bytů a domů najdete před sčítáním ve své schránce. Přiložena bude i vizitka konkrétního komisaře a termíny, ve kterých se vám bude snažit doručit sčítací formuláře. Ty jsou totiž připsány na konkrétní jméno.

„Alespoň jeden člen domácnosti se musí sejít s sčítacím komisařem, aby převzal formuláře,“ informuje Stanislav Drápal, místopředseda ČSÚ.

K lidem vyrazí na 9 500 sčítacích komisařů z řad České pošty. Každý se při návštěvě prokáže občanským průkazem a průkazem sčítacího komisaře, který má bezpečnostní prvky. Navíc bude mít přes rameno modrou brašnu s velkým žlutým logem České pošty.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Jmenné seznamy komisařů zveřejní každý úřad na svých vývěsních deskách a na internetu. Kdo by měl přesto při osobním setkání o komisaři pochybnosti, může zavolat na bezplatnou linku a vše ověřit.

„Všichni projdou důkladným školením. Většinou jsou to zaměstnanci z řad přepážkových zaměstnanců a doručovatelů. Jsou to lidé, kteří mají zkušenosti s ochranou osobních údajů,“ vysvětluje Marta Melicharová, mluvčí České pošty.

Zvát si komisaře do bytu není nutné. „Formuláře může občan převzít na chodbě, třeba u vrátek na zahradě, kdekoliv,“ říká Stanislav Drápal.

Dotazník je možné vyplnit přes internet

Zelený formulář vyplní každý sám za sebe, žlutý se vztahuje na domácnost a oranžový dostanou majitelé a správci domů. Pro cizince a menšiny jsou připraveny vysvětlivky v osmi jazycích, kterými jsou angličtina, němčina, ruština, romština, vietnamština, francouzština, ukrajinština a polština.

Vyplnit dotazník je možné i přes internet. "Na formulářích dole najdete dva kódy a těmi se po 26. březnu přihlásíte na webu sčítání.cz a velmi jednoduše během několik minut formuláře vyplníte," ukazuje Ondřej Kubala, mluvčí ČSÚ.

Nakonec je možné vyplněný formulář odevzdat sčítacímu komisaři, odeslat na ČSÚ nebo odevzdat na poště. Celý proces sčítání lidu se uzavře 19. dubna.