Stoletých Čechů už je skoro tisícovka

Praha - Zažili císaře pána, první a druhou světovou válku, pád komunismu i začátek nového tisíciletí. Stoletých lidí v Česku rychle přibývá. Podle aktuálních čísel České správy sociálního zabezpečení jich na konci loňského roku v tuzemsku žilo 913. Jen za poslední tři roky jich přibylo 174. Letos by se k nim mohlo přidat dalších 411 99letých.

„Nejstarší ročník je 1903 a obecně se dá říct, že ženy se dožívají šestkrát víc než muži,“ upozornil mluvčí správy sociálního zabezpečení Pavel Gajdoš. Geograficky se seniorům nejvíc daří v Praze, kde žije 173 stoletých, v závěsu je jižní Morava se 119. Z každoročního sčítání vyplývá, že 80 procent sto a víceletých seniorů žije stále doma.

Do galerie slavných stoletých Čechů se zařadil třeba režisér Otakar Vávra, autor Kladiva na čarodějnice, Romance pro křídlovku nebo Krakatitu. Jeho žena už o něm chystá film. Režisérka Jitka Němcová právě zpracovává dokument ve střižně. Hotový by měl být do 28. února, kdy bude mít Otakar Vávra narozeniny. „Uvidíte ho, jak plave, jak jí, jak profesor Vávra zase jí, jak se cpe, jak leží v posteli, hraje si s kočkou nebo je na golfu,“ popsala Vávrova manželka Jitka Němcová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Podle lékařů pomáhají k prodlužujícímu se věku pokroky v péči o seniory. „Lékařská věda postoupila, mají vlastní obor,“ poznamenala lékařka Alžběta Rozumová. Řada stoletých ale tvrdí, že se lékům a doktorům spíše vyhýbá. „Žádné medikamenty, žil jsem normálně,“ řekl ČT František Zdražil.

Nepřibývá ale jen stoletých lidí. Věk se výrazně prodlužuje celé populaci. Podle prognózy Českého statistického úřadu v Česku do roku 2065 výrazně přibude lidí nad 65 let. Zatímco teď tvoří senioři v tomto věku 15 procent populace, v roce 2065 by to mělo být 32 procent, tedy přes 3,4 milionu. Počet stoletých a starších lidí pak přesáhne 14 tisíc. Pro lidi je to sice dobrá zpráva, pro stát už ale horší. Prodlužující se věk dožití zatěžuje důchodový systém. Jeho reforma je proto nezbytná.