Ženy poučí Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku

Praha - Dneškem startuje Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku. Řada zemí včetně Česka chystá už popáté vzdělávací akce, které mají ženy a dívky o nemoci informovat. Rakovina děložního čípku je druhá nejčastější příčina smrti žen před 45. rokem života. Jenom v Česku onemocní 1 000 žen ročně a 400 jich zemře. Chorobě se dá předcházet očkováním a pravidelnými prohlídkami.

Pod záštitou Evropské asociace proti rakovině děložního čípku (ECCA) se celý týden konají v Evropě akce, na nichž dostanou ženy a dívky informaci o příčinách rakoviny děložního čípku a možnostech prevence. V Česku je očkováním chráněno zhruba 12 procent žen a dívek. Lékaři radí očkovat ještě před startem pohlavního života, tedy zhruba mezi 13. až 15. rokem života. Doporučují očkování i chlapcům, protože právě muži nemoc přenášejí.

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen hned po rakovině prsu. Na celém světě jí každý rok podlehne 250 000 žen. V Evropě na rakovinu děložního čípku umírá jedna žena každých 18 minut. Symbolem boje proti této rakovině je brož Perla moudrosti. Na internetu mohou lidé vyjádřit podpisem petice podporu boji s touto rakovinou, podpis připojilo přes 300 000 Češek a Čechů.

Příčinou rakoviny děložního čípku jsou lidské papillomaviry (HPV). Dívky s nimi mohou přijít do kontaktu velmi brzy, prakticky již při prvním pohlavním styku. Infekce může přetrvávat bez příznaků v těle řadu let. „Přednádorové stavy rakoviny děložního čípku mnohdy zjišťujeme u velmi mladých žen, které teprve plánují rodinu. Pokud by měly dříve možnost být vakcinovány, pravděpodobně by se nemoci vyhnuly,“ řekl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky ve Fakultní nemocnici Motol profesor Lukáš Rob.

Gynekologicko-porodnické oddělení příbramské nemocnice
Zdroj: ČT24