Zeman: Korupční kauzy má řešit zvláštní orgán

Praha - V Česku by mohl vzniknout v rámci státního zastupitelství speciální orgán, který by se věnoval korupčním kauzám. Řekl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dnešních Otázkách Václava Moravce. Jednat by se mohlo i přímo o vytvoření samostatného státního zastupitelství. Zeman chce zvláštní útvar vmístit do novely zákona o státním zastupitelství, v platnost by mohla vstoupit od prvního ledna 2013. Zeman se vyjádřil i k případnému odchodu bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Počítá s tím, že Vesecká může ze soustavy státního zastupitelství odejít. Právě za jejího působení se stalo Nejvyšší státní zastupitelství terčem kritiky kvůli neochotě při vyšetřování zásadních politických kauz.

Začátkem ledna Vesecká tvrdila, že má pracovní nabídky i ze soukromé sféry. Jestli na Nejvyšším státním zastupitelství setrvá, zatím není jasné. Čas tráví na dovolené. „S Renatou Veseckou od 1. února počítám,“ prohlásil Zeman. Nastoupit by měla na analytický a legislativní odbor, který se vyjadřuje k novým právním normám. „Považuji za fér přihlížet k preferencím státních zástupců, navíc Vesecká má schopnosti zde působit,“ podotkl Zeman. Sám nejvyšší státní zástupce ale neví, jak se Vesecká rozhodne. V každém případě se stane pouze řadovou státní zástupkyní.

Pavel Zeman o Vesecké:

„Nepočítám s tím, že by se Vesecká vrátila na pozici krajské státní zástupkyně v Hradci Králové. Na Nejvyšším státním zastupitelství by fungovala jako řadová státní zástupkyně.“

Z Eurojustu přišel Zeman do pozice nejvyššího státního zástupce s velmi dobrou pověstí. „Byla to pro mě výzva,“ řekl Zeman, kterého zlákala především možnost státní zastupitelství zkonsolidovat a vrátit mu důvěryhodnost. „Druhou věcí bylo, že ministr Pospíšil uvedl, že chce změnu zákona o státním zastupitelství a jeho větší nezávislost na moci výkonné,“ dodal nejvyšší státní zástupce.

Policisté varovali, že právě státní zástupci brání vyšetřování kauz jako například Opencard, pandury nebo ČD Cargo. Zeman si přeje, aby státní zastupitelství znovunabylo důvěryhodnosti, postupovat ale hodlá podle zákona. „Chci se na kauzy podívat v rámci svého oprávnění, neznám procesní možnosti, které budu mít,“ prohlásil nejvyšší státní zástupce. Je podle něj nutné zkoumat, zda lze do uzavřených kauz vkročit. „Státní zastupitelství smí do živého vyšetřování vstoupit tím, že vyjádří svůj názor, ten je ovšem nezávazný,“ dodal Zeman.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce:

„Svou pozornost zaměřím na kauzy armádních zakázek a další kauzy závažné kriminality, tedy kauzy týkající se korupce nebo hospodářské a finanční kriminality.“

Počet korupčních kauz je podle Zemana nízký vzhledem k tomu, jaké má Česko umístění v žebříčku Transparency International. „Do budoucna je třeba vytvořit speciální orgán na vyšetřování korupce v rámci státního zastupitelství,“ prohlásil Zeman. Česko by se mohlo inspirovat na Slovensku, orgán by posléze fungoval při Nejvyšším státním zastupitelství. Může se ale jednat i o model, kdy se v soustavě vytvoří samostatné státní zastupitelství.

Důraz má být přitom kladen na personální obsazení tohoto zvláštního útvaru. „Státní zástupci musejí vykonávat dozor již ve fázi prověřování, tedy ve chvíli, kdy policie zjišťuje informace a shromažďuje důkazy,“ řekl Zeman. Ten se bude snažit zvláštní útvar vmístit do novely zákona o státním zastupitelství. „Do konce února bychom měli představit základní body, předloha by mohla být hotova do podzimu tohoto roku,“ dodal nejvyšší státní zástupce.

Na státní zastupitelství se vrátil Ivo Ištvan

S příchodem Zemana do vedení nejvyššího státního zastupitelství přišly změny na pozici náměstků. Olomoucká vrchní státní zástupkyně Ivana Hojovcová rezignovala na svoji funkci hned v prvním lednovém týdnu. Do čela státního zastupitelství se tak vrátil Ivo Ištvan, kterého v listopadu roku 2007 na návrh Vesecké odvolal tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v souvislosti s údajnou korupční kauzou senátora Jiřího Čunka. Ištvan prý v té době nezabránil úniku důležitých informací a nedostatečně koordinoval činnost svých podřízených.

Zásadním problémem podle policistů i státních zástupců zůstává fungování současného vedení Vrchního státního zastupitelství v Praze, a to především jeho šéfa Vlastmila Rampuly. Ten spolu s ústeckým krajským žalobcem Jiřím Křivancem sesadil z funkce libereckého žalobce Adama Bašného, který si dovolil kritizovat vedení soustavy státního zastupitelství kvůli kauze kolem Čunka. Za Bašného se postavili liberečtí soudci, kteří varovali před zastrašováním. Zda Rampula ve své funkci setrvá, nechtěl Zeman prozradit. „Nevyjadřuji se předem k personálním změnám, zda Rampula zůstane, je čistě jeho věc,“ konstatoval nejvyšší státní zástupce.

Ivo Ištvan
Zdroj: ČT24