Digitální Česko: Internet v každém domě, v každé rodině

Praha - Cílem vládní strategie Digitální Česko je, aby byl ve všech nově postavených domech k dispozici vysokorychlostní internet. Pokud návrh schválí Parlament, objeví se povinnost počítat se vstupem pro další kabel ve stavebním zákoně ideálně ještě letos. „Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby nová výstavba už byla připravena na to, že majitel bude využívat internetové připojení. Protože v podstatě jiná cesta ani není,“ komentuje to Jan Duben, ředitel sekce harmonizace a služeb ministerstva průmyslu a obchodu.

Projekt schvalují i další resorty. „Internet a jeho pronikání do domácností ministerstvo pro místní rozvoj považuje za velmi přínosné,“ říká Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva.

V praxi to znamená, že každá novostavba by měla mít jeden průchod skrze základy navíc. V budoucnu by se tudy podle potřeby dotáhl kabel do budovy. Podle statistik má už dnes doma počítač s internetem 56 procent domácností. V případě rodin s dětmi je to dokonce 80 procent.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Další rozšíření internetu schvalují také počítačoví odborníci. „Každý nový dům, každý nový developerský projekt by měl být připravený na síť další generace, na optickou síť, na vysokorychlostní internet, který budeme potřebovat všichni,“ uvažuje IT novinář Ondřej Malý.

Protože by to zohyzdilo krajinu

Ministerstvo průmyslu původně plánovalo, že by se kabely během přechodné doby vedly na sloupech, jako například telefonní dráty. „Tady jsme narazili na odpor nejen ministerstva pro místní rozvoj, ale i veřejnosti, protože by to zohyzdilo krajinu,“ říká ředitel Duben.