Heger projedná peníze lékařů s odbory i ČLK

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) pokračuje v pokusech o zažehnání hromadných odchodů lékařů z českých nemocnic po 1. březnu. Na dnešní schůzce by měl zástupcům odborů a České lékařské komory (ČLK) navrhnout platové řešení, které by lékaře v nemocnicích udrželo. I sám Heger již otevřeně přiznal, že českému zdravotnictví hrozí na jaře kritická situace, žádat o peníze vládu však odmítá.

Realita českých nemocnic dnešních dnů - na 3 800 lékařů dalo výpověď, aby se domohli lepších platů. Další stovky vypovídají dohody o přesčasech, což omezí pohotovosti v nemocnicích. V místech s větším počtem výpovědí je ohrožena péče, podle odborů i akutní. Na výsledek dnešního jednání čeká i opoziční ČSSD, jejíž hejtmani jsou přijatelnou nabídku ochotni podpořit. Ministr uvažuje o otevření úhradové vyhlášky a vyrovnání rozdílu mezi financováním jednotlivých nemocnic. „…aby se nemocnice mohly ze všeho ještě vzpamatovat a zvážit, jestli na platy nemají nějaké drobné,“ dodává Heger.

Podle Hegera se mohou peníze pro lékaře ušetřit v rámci reformy zdravotnictví. Se šéfy odborů a lékařské komory se shodl na tom, že řešení se musí najít do konce měsíce. „Pokud návrhy budou pozitivní a budou přijaty, byla by to skvělá zpráva pro veřejnost, že se nemusí obávat stavu po 1. březnu,“ uvedl předseda odboru lékařů Martin Engel.

Ministr jedná o situaci po 1. březnu (zdroj: ČT24)

Vláda bude o návrzích, jak reagovat na možný hromadný odchod nemocničních lékařů, jednat ve středu. Hejtmani v jednotlivých krajích mezitím připravují úsporný provoz svých nemocnic, adekvátní návrh ministerstva však jsou ochotni podpořit. „Nicméně, protože nevěříme na zázraky, připravují jednotlivé nemocnice krizové scénáře,“ sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

O možných krizových variantách bude Heger informovat vládu ve středu. Odbory trvají na růstu příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Uspokojilo by je buď splnění jejich požadavků, nebo nabídka, která by se tomu velmi blížila. Pokud se tak nestane, půjdou za premiérem. Nejhorší situace je na Vysočině, kde chce odejít téměř 60 procent doktorů. V hlavním městě je to každý desátý.

David Rath, Michal Hašek a Leoš Heger
Zdroj: ČT24