Soud osvobodil Arména, který měl v centru Prahy střílet po trojici Rusů

Praha – Vrchní soud v Praze zprostil obžaloby Arména Artura Amirchanjana, který podle žalobců střílel před třemi roky v Pařížské ulici na trojici Rusů. Loni v září ho proto pražský městský soud poslal do vězení na 13,5 roku, odvolací soud teď ale verdikt změnil - nebylo prý jednoznačně prokázáno, že by střílel Amirchanjan. Rozsudek je pravomocný, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Amirchanjan byl obžalován z pokusu o vraždu, nedovoleného ozbrojování a maření výkonu úředního rozhodnutí. V centru hlavního města měl 8. března 2008 střílet na trojici Rusů, incident pravděpodobně souvisel s vymáháním výpalného mezi zločineckými skupinami ze zemí bývalého Sovětského svazu. 

Útočník nejdříve vypálil dvě rány na dvaatřicetiletého muže a prostřelil mu levé předloktí. Poté podle spisu přinejmenším dvakrát vystřelil na třiačtyřicetiletého muže, kterého však nezasáhl. Třetímu, pětadvacetiletému muži podle žalobců způsobil střelbou tříštivou zlomeninu stehenní kosti a průstřel levého i pravého bérce. 

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Amirchanjan však svou vinu popírá a tvrdí, že v době střelby vůbec nebyl v České republice. „Nebylo jednoznačně prokázáno, že střelcem byl skutečně obžalovaný,“ prohlásil dnes v odůvodnění osvobozujícího verdiktu předseda senátu Jiří Lněnička. Podle soudce při identifikaci pachatele pomocí fotografií označila Amirchanjana pouze jedna z obětí. Další Rus, který střelce viděl déle, Arména nepoznal ani posléze u hlavního líčení. Prvoinstanční soud navíc nepřihlédl k výpovědi prodavačky, která z místa viděla utíkat dva muže. Odmítla však, že by šlo o Amirchanjana.

Po střelbě Armén zmizel a policie proti němu vedla trestní řízení jako proti uprchlému. Na základě mezinárodního zatykače byl nakonec loni v únoru zadržen na Ukrajině. Útočník podle spisu údajně střílel nelegální zbraní, soud navíc Amirchanjana v roce 2004 za loupež vyhostil na deset let z Česka, v době incidentu tedy v zemi vůbec neměl být. Přestože tedy soudce poslal do věznice příkaz k Amirchanjanovu propuštění z vazby, upozornil ho, že nesmí v Česku zůstat.

Vydáno pod