Porucha zabezpečení zastavila hlavní nádraží a Libeň

Praha - Desítky vlaků stály kvůli poruše zabezpečovacího zařízení na pražském hlavním nádraží. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavla Hally postihla porucha severní část nádraží odpoledne krátce po třetí hodině. Přerušení provozu se dotklo více než 70 spojů. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se výpadek týkal desítek tisíc cestujících a zpoždění dosahovala desítek minut. Některé kratší trasy, hlavně příměstské, musely být úplně zrušeny. Provoz se podařilo obnovit až večer po sedmé hodině. Výpadek přetrvával nejdéle mezi hlavním nádražím a stanicí Libeň.

„Provoz vlaků se postupně bude vracet k normálu,“ dodal Šťáhlavský. Halla řekl, že prvotní příčinou selhání zabezpečovacího zařízení byl patnáctiminutový výpadek napájení z veřejné elektrické sítě. „Příčinou tentokrát nebyla krádež kabelu,“ doplnil.

Odjezdy některých vlaků byly během výpadku pozastaveny. Například vlak směřující do Brna s plánovaným odjezdem v 16:02 měl předpokládané zpoždění dle informační tabule 80 minut. Vlak Jan Perner s cílem ve slovenské Žilině měl mít 55minutové zpoždění, souprava směřující do Strančic 40 minut.

Cestující byli o zpožděních, stejně jako o dočasném omezení provozu nádraží informováni prostřednictvím informačních tabulí na nádraží a nádražního rozhlasu.

Podle Šťáhlavského dráhy za dnešní závadu na zabezpečovacím zařízení nemohou, tudíž cestující odškodňovat nebudou. Dodal, že odškodněni by byli pouze cestující s mezinárodní jízdenkou, pokud by to splňovalo nařízení Evropské unie. To by ale například v případě krádeže kabelu nesplňovalo, neboť by to byl „zásah vyšší moci“.

Porucha zabezpečovacího zařízení způsobila dopravní komplikace na pražském hlavním nádraží.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK