Volby v Krupce se zřejmě kvůli kupčení s hlasy budou opakovat

Brno – Ústavní soud rozhodl, že kupčení s hlasy v komunálních volbách je nepřípustné. Zrušil proto rozhodnutí ústeckého krajského soudu, který nařídil opakování voleb jen v několika okrscích, a to kvůli nepovolené volební agitaci. Vyplácení odměny za volební hlas však považoval za přípustné. Opakováním voleb jen v několika okrscích by se ale podle soudců porušil princip rovnosti hlasů, lidé by už totiž znali výsledek hlasování ve zbylých částech města. Teď se případ vrací zpátky ke krajskému soudu, který ale bude vázán rozhodnutím soudu Ústavního. Volby se tak zřejmě budou opakovat v celém městě.

„Exces, jehož se dopustil krajský soud v odůvodnění napadeného rozhodnutí v pasážích o přípustnosti pojetí voleb 'obchodně-tržním způsobem', je východiskem, které je s principy demokratického právního státu v natolik extrémním a hrubém nesouladu, že by sám o sobě stačil k tomu, aby Ústavní soud napadené usnesení zrušil,“ uvedl při čtení odůvodnění soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Podle ústavních soudců nesmí být žádné volby dražbou funkcí na radnici. „Uvažoval jsem i o tom, že bych napsal do odůvodnění, že takováto absence politické kultury by byla možná snad pouze ve westernovém příběhu o bandě zlosynů, která chce uchvátit městečko na americkém Západě ve druhé polovině 19. století,“ řekl novinářům Balík.

ÚS: Volič, který je zkorumpovaný, není v žádném případě nezávislý

Stanislav Balík:

„Obchodně-tržní způsob vedení voleb prohlásil krajský soud za neetický, nikoli za protiprávní. To je samozřejmě hrubý omyl.“

Podezření z nakupování hlasů se objevilo hned po říjnových volbách. Ústavní stížnost podala skupina zastupitelů a neúspěšných kandidátů, kteří žádali opakování voleb v celém městě. Domnívali se totiž, že je kupování hlasů v rozporu se základními principy svobodných a demokratických voleb. V parlamentních volbách zákon kupčení výslovně zakazuje, v případě komunálních však nebyly soudy jednotné, protože pro parlamentní a komunální volby platí jiný zákon. Uplácení je ale podle ústavních soudců nepřípustné bez ohledu na zákon. „To dá rozum, i kdyby to nebylo napsáno ani v jednom ze zákonů,“ řekl ČT Balík.

Na radnici jsou ale z verdiktu zklamaní. Vadí jim, že Krupka bude dál bez starosty, zastupitelů i rozpočtu. „Nejsem z toho příliš moudrý, pochopil jsem z toho jenom to, že nejistota dál trvá,“ řekl ČT František Růžička z Městského úřadu Krupka. Stěžovatelé ale rozhodnutí soudu přivítali. Pár měsíců bezvládí podle nich za poctivé volby stojí. „Je to signál, že se občanům vyplatí postavit se rozhodnutím - byť vysoce postavených - orgánů, které už od pohledu vyvolávají rozpaky a jsou v rozporu se základními principy chodu demokratické společnosti,“ uvedl Pavel Maleček. Další ze stěžovatelů Pavel Horák dodal, že by přivítali, aby se kupování hlasů ve volbách stalo trestným činem. Podle něho je špatné, že dnes za něco podobného nemůže být nikdo potrestaný.

Lidé podali stížnost i na opakované volby ve Starém Plzenci

Stížnost na volby v Krupce ale není jediná, která zamířila k Ústavnímu soudu. Soudci budou řešit také volby v Českém Těšíně, Havířově, Karlově Studánce, Brně-Líšni i na dalších místech. Soud řeší také stížnost na rozdělení Prahy na více volebních obvodů.

Kupčení z hlasy se čerstvě týká také Krajského soudu v Plzni, který se bude muset podruhé zabývat regulérností obecních voleb ve Starém Plzenci na jižním Plzeňsku. Tamní lidé podali v pátek k soudu stížnost i na opakované volby, které se ve městě konaly 8. ledna. Stížnost se týká právě podezření z kupčení s hlasy.

Vydáno pod