Schwarz: Pražské nemocnice budou muset odmítat Středočechy

Praha - Pražské nemocnice by v případě omezení péče kvůli odchodům lékařů měly odmítat pacienty ze středních Čech, domnívá se ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Situace ve Středočeském kraji podle něj nebude tak vážná jako v metropoli. Obává se především situace v porodnicích a nedostatečné péče o nedonošené děti. Řekl to dnes na tiskové konferenci. Pokud by se kvůli odchodům lékařů omezila také kapacita pražských porodnic, zvažovala by Praha podle primátora Bohuslava Svobody přijímání středočeských matek.

Schwarz poslal dopis všem ředitelům pražských nemocnic. Ptá se jich, jakým způsobem budou po 1. březnu zajišťovat péči o pacienty a zda je kvůli nedostatku lékařů budou odmítat. Dotazuje se také, zda pražské nemocnice budou nějak omezovat příjem pacientů ze Středočeského kraje. „Jestli v Praze má být katastrofa, ve Středočeském kraji ta situace tak závažná není,“ podotkl Schwarz. „Praha by se tím pádem k tomu měla postavit a bránit,“ dodal.

Středočeští pacienti by podle něj měli zůstat ve středních Čechách a pražské nemocnice by se měly věnovat především Pražanům a pražským problémům. Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek to označil za „naprostou nehoráznost“. „Legislativa i logika věci nám velí, abychom vezli pacienta do nejbližšího zdravotnického zařízení. To znamená, že pokud jsme ve Zdibech, tak ho nepovezeme do Mělníka, když můžeme být za pět minut na Bulovce. Takových situací je kolem Prahy hodně,“ podotkl. Poukázal i na skutečnost, že záchranáři vozí pacienty ze středních Čech také na specializovaná pracoviště, jako jsou kardiocentra či neurochirurgická centra, kterými středočeský region nedisponuje.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Zdeněk Schwarz, ředitel záchranné služby:

"Odchodů lékařů se obávám. Obávám se z těch důvodů, že zdravotnická zařízení na území Prahy nebudou schopna zajistit rozsah péče, který v současné době poskytují."

Podle primátora Svobody tvoří porody žen ze Středočeského kraje v některých renomovaných pražských porodnicích až 45 procent. „Praha je porodně přetížená už teď. Žijeme z hodiny na hodinu. Kdyby nějaké porodnice vypadly, tak to řešení bude obtížné a budeme si muset říct, jestli jsme schopni přejímat něco za Středočeský kraj,“ řekl primátor. Svoboda ale doufá, že se to vyřeší jinak. O situaci budou pražští porodníci ve středu jednat. O rodičky a jejich děti se obává také Schwarz. Očekává, že záchranáři budou muset vést porody v terénu. Problém podle něj může nastat především u dětí s malou porodní váhou, které potřebují speciální péči.

V Praze je 28 nemocnic, včetně malých soukromých. Praha zajišťuje v některých oborech péči pro celou republiku. Podle Schwarze středočeští pacienti tvoří 30 až 40 procent ošetřených v pražských nemocnicích. „Jak to sleduji, tak ani jedna z těch stran nechce ustoupit a neustoupí. Takže já si myslím, že dojde, jak říkám, na krev. Asi dokud žádný pacient neumře, žádná ze stran neustoupí,“ dodal Schwarz.

Ke konci roku bylo v celé republice podáno podle údajů ministerstva více než 3 700 výpovědí. Pokud je lékaři nestáhnou, nepřijdou 1. března do práce.

Hromadné výpovědi lékařů z nemocnic nechávají Pražany podle náměstka pražského primátora a koordinátora nemocniční péče v hlavním městě Ivana Kabického (ODS) zatím v klidu. Na informační linku jich volalo jen málo, přitom právě zde se dozvědí, zda se v jejich nemocnici odkládají plánované operace.

Porodní sál
Zdroj: ČT24