První domácí vězeň v Česku nedodržel trest

Loučovice - První člověk odsouzený v Česku k domácímu vězení trest nedodržel. Místo toho jej nyní čeká osmiměsíční vězení. Do výkonu trestu však zatím nenastoupil, za což mu hrozí další trestní stíhání. Štefan Rolník z Loučovic na Českokrumlovsku musel být za napadení přítele družky od 1. února 2010 po jeden rok každý den od 20:00 do 5:00 doma. Také měl zákaz pití alkoholu, což ale před několika týdny porušil, řekl vedoucí Probační a mediační služby na jihu Čech Martin Pilný.

Rolníka loni v lednu odsoudil českokrumlovský okresní soud k osmiměsíčnímu trestu v případě, že by nedodržel podmínky domácího vězení. „Při našich kontrolách byl vždy v danou dobu doma. Ale porušil zákaz požívání alkoholu,“ vysvětlil Pilný. Rolníka loni na podzim přistihla opilého policie, což potvrdila provedená dechová zkouška. Českokrumlovský okresní soud pak nařídil nové jednání, ve kterém Rolníka pravomocně odsoudil k osmiměsíčnímu trestu. Muž však ve stanoveném termínu do věznice nenastoupil. „Požádali jsme proto policii, aby jej doručila do výkonu trestu,“ řekl českokrumlovský soudce Ondřej Círek, který případ řešil.

Rolník jako součást domácího vězení loni v létě úspěšně absolvoval protialkoholní léčení. Potom si údajně našel přítelkyni, k níž se přestěhoval a staral se o své syny. Ale během podzimu trest porušil. Probační a mediační služba může domácího vězně zkontrolovat kdykoliv. „V první fázi trestu bývají kontroly hodně intenzivní,“ uvedl Pilný. Dodal, že při každé návštěvě domácího vězně probační a mediační služba také zjišťuje, zda neporušil zákaz a nenapil se alkoholu.

Domácí vězení zavedl od ledna 2010 nový trestní zákoník. Odsouzené má probační a mediační služba hlídat do zavedení elektronických náramků. Elektronické hlídání domácích vězňů mělo být podle ministerstva spravedlnosti zavedeno letos, ale patrně se tak ještě nestane. V jižních Čechách soudy doposud nařídily domácí vězení ve 23 případech. Kromě Rolníka jej porušily ještě další dva lidé. Zatím šest odsouzených domácí vězení úspěšně dokončilo, dalších 14 je momentálně v trestu.

Vydáno pod