U přejezdu v Měšicích se těžko brzdí

Měšice (u Prahy) – Řidiči projíždějící přes železniční přejezd v Měšicích u Prahy, musí být během mrazů velmi opatrní. Mohou totiž nechtěně doklouzat přímo pod vlak. Na silnici vytéká voda z nedalekého pole a zamrzá. Obec sice tlačí na majitele, aby odtékání vody do silnice zabránil, ten ale tvrdí, že to nedokáže. Chybu podle něj udělali silničáři a železniční správa.

Led, který se u měšického přejezdu vytváří, se silničáři snaží okamžitě odstraňovat. Nestíhají to však, na místě se tak už stalo několik nehod. „Avie přijíždějící v okamžiku, kdy byly závory dole, neubrzdila na zledovatělé vozovce. Řidiči nezbylo nic jiného, než aby projel, protože už se přibližoval vlak,“ popsala průběh jedné z událostí velitelka měšické obecní policie Ludmila Žembery. Výsledek nehody nebyl tragický – auto rozlomilo závory. Mohl být ale mnohem horší.

Starosta Měšic začal pátrat po tom, odkud se voda bere. Nejdříve si myslel, že příčinou je prasklá vodovodní trubka, nakonec se ale ukázalo, že voda teče z pole. Jeho vlastník o problému ví, vyřešit ho ale sám neumí. Podle něj měli silničáři u silnice vybudovat příkop, kterým by voda mohla odtékat. „Je potřeba řešit to v jarním období, kdy zjistíme, jestli je to pramen, nebo odkud voda vytéká. Nemůžu regulovat pramen, který potom protéká přes další čtyři nebo pět pozemků,“ uvedl vlastník pozemku Jiří Scheiner.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle měšického starosty Petra Lance je nyní potřeba nasměrovat vodu tak, aby odtékala z pole přímo do kanálu a nikoho nepoškozovala. „Bude nutné, aby přijmul taková opatření, aby k tomu nedocházelo – to znamená oboustranné odbagrování té komunikace,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Samotná SŽDC navíc plánuje, že přejezd letos zrekonstruuje. Pod tratí potom povede potrubí, které by mělo úsek odvodnit.

Vydáno pod