Novela zákona ztrestá piráty silnic, slibuje si Tržil

Praha – Dopravní policie chce i nadále tvrdě stíhat piráty silnic. Vstříc by jim nově mohla vyjít i novela zákona o pozemních komunikacích, kterou by poslanci měli projednávat v únoru. Ta mimo jiné řeší ilegální automobilové závody typu Diamond Race nebo právě tvrdší postihy agresivních řidičů. S tvrdším postihem pirátů silnic souhlasí i šéf dopravní policie Leoš Tržil. Jak uvedl v Interview ČT24, pro prokazování agresivity řidičů by se mohl použít i mýtný kamerový systém KAPSCH.

Mýto by mohlo policistům prokázat velkou službu, protože jak šéf dopravní policie upozornil, prokazování agresivity řidičů je komplikované. „Je to otázka dokumentace protiprávního jednání, otázka výpovědi svědků, celého důkazného řízení včetně použití videozáznamu, které se v případě konkrétních případů dají vyžádat třeba i z KAPSCHe. Dokazování je to ale složitější,“ uvedl Tržil.

K poslednímu případu agresivní jízdy, kdy řidič se státní poznávací značkou 2222, který na dálnici D1 „trestal“ pomalé řidiče tím, že před nimi zabrzdil, se však šéf dopravních policistů nevyjádřil. „V současné době probíhá šetření a řeší to kriminální policie ve spolupráci se státním zastupitelem,“ informoval pouze.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

S podobou novely zákona je ale Tržil v zásadě spokojený. Kvituje i to, že bodový systém pravděpodobně čeká výrazné zeštíhlení. Novela mimo jiné počítá se redukcí stávajících 43 položek na sedmadvacet. Nově by z něj měly být vyškrtnuty ty dopravní přestupky, které nemají charakter ohrožení dopravního provozu či lidského života a zdraví.