Nobelovku za mír pro Kocába, navrhují jeho příznivci

Praha – Vedle Nicolase Wintona, kterého na Nobelovu cenu míru navrhl minulý týden místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, by se mohl příštím laureátem stát i někdejší ministr pro menšiny a vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. Toho chtějí nominovat jeho příznivci z řad přátel a bývalých kolegů. Informuje o tom server Týden.cz. „Mám ostych se o to zajímat, sám jsem na to koukal jako opařený,“ řekl Kocáb. Hlavním důvodem nominace je Kocábova role v upozorňování na tragickou situaci obyvatel Severního Kavkazu a zacházení s uprchlíky z této oblasti v zemích Evropské unie.

Podporu nominaci zatím k 18. lednu vyjádřilo 35 lidí. Jsou mezi nimi třeba předseda Českomoravské psychologické společnosti Jan Šturma, hudebník Klaudius Kryšpín nebo předsedkyně Nadace Anny Politkovské a Asociace Židů z bývalého SSSR Victoria Poupková. Dopis se nyní musí odeslat nejpozději do konce ledna, poté jej bude v Norsku posuzovat pětičlenná komise.

„Udělení ceny Michaelu Kocábovi by zvýšilo prestiž Nobelova výboru, kterou za poslední desetiletí silně postrádala,“ domnívá se například disident Viktor Fainberg. Novinář a umělecký fotograf Sergej Melnikoff dokonce ve svém doporučení nazývá Kocába „skvělým synem českého národa.“

Nominační dopis už naopak odezvdal Přemysl Sobotka. Ten na Nobelovu cenu míru navrhuje Nicolase Wintona, který za druhé světové války zorganizoval odjezd stovek židovských československých dětí do Velké Británie. Návrh na ocenění zásluh Angličana vzešel také z petice, kterou podepsalo více než sto tisíc dětí.

Nobelovu cenu za mír v minulosti dostali americký prezident Barack Obama, palestinský vůdce Jásir Arafat nebo Matka Tereza.

Michael Kocáb
Zdroj: ČT24