ČSSD kritizuje Jankovského kvůli zakázkám pro Phar Service

Praha – Sociální demokraté se ostře pustili do ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV), a to kvůli zakázkám, které získala jeho bývalá firma Phar Service. Server Aktuálně.cz uvedl, že tato firma získala po nástupu Jankovského do vlády zakázky ve velkých pražských nemocnicích za 200 milionů korun. Sám ministr se hájí tím, že se firma do výběrových řízení přihlásila ještě před tím, než se stal ministrem.

Stínový ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola dnes Jankovského srovnal s někdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS), jehož bývalá firma Viamont po Řebíčkově nástupu do vlády získala lukrativní zakázky. „Jakékoli spekulace, že firma Phar-Service profituje z mého působení v pozici ministra, jsou liché,“ hájí se Jankovský. 

Informace serveru jsou podle něj zkreslené. „Bezprostředně po své nominaci na pozici ministra pro místní rozvoj, ke které došlo až 30. června 2010, a jejím přijetí koaličními partnery, jsem učinil veškeré právní kroky, abych se vyvázal z firmy Phar-Service a předal ji svému synovi,“ uvedl ministr. O předání firmy rozhodla podle Jankovského valná hromada Phar Service loni 15. července. „Od té doby nemám s firmou Phar Service nic společného a nijak nezasahuji do jejích obchodních aktivit,“ dodal Jankovský.   

„Zvolil stejně, jako jeho faktický stranický šéf Vít Bárta, převod společnosti do okruhu své nejbližší rodiny. Představitelé strany Věci veřejné se tedy evidentně řídí heslem: 'Co je doma, to se počítá',“ komentoval to dnes Zimola. Bárta prodal svou bezpečnostní agenturu ABL bratrovi, kvůli její někdejší činnosti je ale terčem kritiky koaliční ODS.   

Zimola připomněl, že Jankovský má ve své kompetenci zprůhlednění systému veřejných zakázek. „Jak ale nyní máme věřit jeho práci, když je evidentní, že není v zájmu jeho bývalé společnosti, aby k takovému kroku skutečně došlo,“ podotkl Zimola.

Vydáno pod