Česká Lípa neuspěla v boji s bývalým dopravcem

Česká Lípa – Smlouva českolipské radnice s dopravní společností Vett je platná. Rozhodlo tak ministerstvo dopravy, ke kterému se město odvolalo po rozhodnutí libereckého krajského úřadu. Informaci přinesl Českolipský deník. Představitelé České Lípy chtějí, aby Vett vrátil zálohy, které dostal na provozování MHD. Společnost v České Lípě přestala jezdit v roce 2008, kdy oznámila, že dopravu nadále nezvládne zajišťovat.

Spory mezi českolipskou radnicí a společností Vett se vlečou téměř tři roky. Město chce zpět peníze, které dalo na MHD, proto ale musí úřady potvrdit, že smlouva s dopravcem, která byla podepsána až do roku 2013, není platná. Liberecký krajský úřad a nyní i ministerstvo dopravy však rozhodly, že dokument platný je.

Město chce nyní zvrátit rozhodnutí úřadů u soudu. Proti rozhodnutí libereckého krajského úřadu podalo žalobu už loni v prosinci. Chce, aby soud rozhodnutí zrušil.

Firma Vett dopravu v České Lípě zajišťovala mezi lety 1993 a 2008. Na devíti linkách ročně přepravovala kolem 1,5 milionu cestujících. Radnice MHD dotovala zhruba 29 miliony ročně. Podle auditu, který si radnice nechala zpracovat, byla taková cena předražená. Za kilometr město platilo více než dvojnásobek toho, co bylo tou dobou v Česku obvyklé. Radnice ve sporu žádala zpět vyplacení části záloh a také úroky, dohromady zhruba 70 milionů korun nebo jejich vyúčtování.