Železniční blackout odstartoval výpadek napájecí stanice

Praha – Výpadek, který v pondělí postihl pražský železniční uzel a následně i většinu republiky, byl výsledkem shody nešťastných náhod. Správa železniční dopravní cesty, které železniční infrastruktura patří, s podobným postupem událostí nepočítala, nyní ale oznámila, že chce pražský uzel zabezpečit tak, aby případnému opakování této situace dokázal čelit.

Výpadek ochromil železniční dopravu v Praze na čtyři hodiny. Před třetí hodinou odpoledne nejprve vypadl přívod 22 kV a poté i napájení 3 kV na Balabence. Podle informací SŽDC to by zřejmě důsledek přetížení balabenské napájecí stanice buď kvůli velmi prudkému nárůstu spotřeby proudu z trolejí, nebo kvůli poruše na některé z lokomotiv.

Poté, co stanice na Balabence přestala dodávat proud do sítě, začaly se hroutit i další pražské napájecí stanice. Současně přestalo fungovat zabezpečovací zařízení mezi hlavním nádražím a Libní i ve směru z hlavního nádraží na Kralupy.

Zabezpečovací zařízení nefungovalo čtyřicet minut, k úplnému obnovení provozu ale došlo až před sedmou hodinou večer. Vlaky během čtyřhodinového omezení provozu nabíraly až dvouhodinová zpoždění. Některé regionální spoje, které obvykle jezdí ve čtvrthodinovém nebo půlhodinovém taktu, byly kvůli velkému zpoždění zrušeny. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského ovlivnil výpadek cestu desetitisíců lidí.