Porodnice po odchodu lékařů – noční můra maminek

Praha - V případě, že opravdu odejdou všichni doktoři, kteří podali výpověď, nebudou porodnice schopny zajistit akutní a neodkladnou péči o rodičky ani o předčasně narozené děti. Říkají to shodně porodníci ze šesti pražských pracovišť, pokud tedy část doktorů v březnu skutečně odejde. V takovém případě podle nich skončí porodnice v Thomayerově nemocnici, pražská Bulovka pak zřejmě bude mít omezený provoz. Problémy se ale netýkají pouze Prahy, čekají i porodnice v krajích.

 Udržení rozsahu poskytované péče odhaduje ředitel Ústavu péče o matku a dítě v takovém prostředí jako „velmi obtížné, až nemožné“. „Situace je samozřejmě dynamická a každý den se mění, ale my musíme vycházet z té nejhorší varianty. Pokud by k takovému vývoji došlo, kapacitně nebudeme schopni zajistit péči,“ řekl pražský primátor a gynekolog Bohuslav Svoboda (ODS). Obdobná situace by ale mohla nastat i v dalších krajích, třeba v Moravskoslezském nebo Plzeňském.

Michal Mára, porodník 1.LF UK v Praze

„Situace v Praze byla kritická poslední měsíce nehledě na akci Děkujeme, odcházíme. V současné době je známo, že pokud dojde k výpovědím lékařům v porodnicích na Bulovce a v Krči, tak tyto dvě porodnice zcela vypadnou a nebudou moci zajistit dostatečnou péči.…Přijde mi to jako legitimní právo lékařů, kteří jsou léta vydíráni tím nedobrým systémem, který ve zdravotnictví je.“

V celém Česku se intenzivní péči o předčasně narozené děti věnuje pouze 150 neonatologů. I v této sféře péče by mohly odchody, jak přiznal i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), péči výrazně narušit. Například v Plzni rizikové oddělení porodnice opustí tři čtvrtiny doktorů. „Doufám, že se s tím srovnají a budou akceptovat nějaké dohody, které snad učiníme… Když se semknou, mají obrovskou sílu, jsou nenahraditelní a mohou si velmi silně diktovat svoje podmínky,“ pronesl Heger.

 Situaci po odchodu lékařů z nemocnic probírali na pracovním obědě i politici K9. Ministr zdravotnictví na něm dostal za úkol dál s odbory vyjednávat, další schůzku s nimi plánuje na pátek. „Do té doby připravíme nějaký konkrétní návrh, který jim předložíme,“ dodal Heger. Lékaři zaznamenali v posledních dnech i novou vlnu podpory veřejnosti. Pod petici se podepsalo přes 8 tisíc lidí včetně některých známých osobností.

Porodní sál
Zdroj: ČT24
Vydáno pod