Chřipka zasáhla většinu Česka

Praha - Epidemie chřipky zasáhla již velkou část našeho území. Za poslední dny se rozšířila ve Středočeském kraji, na Vysočině či v Pardubickém kraji. Společně s epidemickou vlnou respiračních onemocnění do Česka dorazil také vir pandemické tzv. prasečí chřipky. Podle přednostky infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce Vilmy Marešové u nás přibývá nemocných s prokázanou pandemickou chřipkou jak u dětí, tak u dospělých. Pozor by si nicméně měli dát také mladí dospělí, u nichž se chřipka momentálně vyskytuje častěji než u starých občanů. Epidemie trvá obvykle čtyři až šest týdnů. Po třetím týdnu začíná počet nemocných postupně klesat.

„Pokud jsou pacienti již hospitalizováni, jedná se již o případy, které nemůžou být izolovány doma. Nejsem si vědoma, že bychom měli těžkou komplikaci chřipky ve smyslu intenzivní péče s potřebou dýchacích přístrojů,“ uvedla Marešová. Nicméně stále prý podle ní přibývá zánětů plic, které můžou být komplikací chřipky.

V roce 2009 bylo s tzv. prasečí chřipkou hospitalizováno 126 lidí. První byli ti, kteří zůstali v izolaci po návratu z oblastí, kde se pandemická chřipka objevovala. Letos je proti tomuto kmenu chřipková vakcinace účinná. Inkubační doba chřipky je nicméně krátká a vznik protilátek po očkování je až po čtrnácti dnech. Pokud by se nestihli včas očkovat lidé z rizikovýh skupin, jako jsou kuřáci či starší občané, měli by se preventivně vyhýbat především obchodním centrům či uzavřeným prostorám.

Péče o nemocné
Zdroj: ČT24