Poslanci ODS připravují zákaz syntetických drog

Praha – Poslanci ODS chtějí ve sněmovně předložit novelu zákona, která by zakázala syntetické drogy, které se legálně prodávají v hlavně v Moravskoslezském kraji. Zákon by mohl být schválen v březnu, poslanecká iniciativa je prý nejrychlejší cestou, jak zákon schválit. Podle premiéra Petra Nečase konzultovala ODS novelu i s koaličními partnery.

Na seznamu zakázaných látek by se tak nově měla objevit syntetika obsahující podobné látky jako marihuana a hašiš. Zakázán by měl být rovněž mefedron, který je podle poslance Pavla Béma nejnebezpečnější mezi syntetickými drogami. „Svými účinky se podobá extázi a díky pocitům euforie, které vyvolává, je oblíbená zejména mezi mladými lidmi,“ uvedl Bém, který působil v 90. letech jako generální sekretář Meziresortní protidrogové komise. Zákaz mefedronu doporučuje členským zemím i Evropská unie. 

Syntetické drogy se na severní Moravu šíří z Polska, kde se změnila legislativa a policie už si s těmito prostředky umí poradit. Prodejci si proto zřídili obchody v Česku. Ve městech, jako jsou Ostrava, Český Těšín a Jeseník, mají tyto obchody denně desítky zákazníků. „V balíčcích různých velikostí se zde prodávají syntetické drogy,“ uvedl Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. 

Tisková konference ODS (zdroj: ČT24)

Jsou to směsi různých chemických látek, které jsou prý nebezpečné z mnoha důvodů: „Jde o produkty, jejichž účinky zákazník nezná a nemůže odhadnout jejich působení … Tzv. nové syntetické drogy jsou látky s psychotropním účinkem podobné zakázaným drogám, nejsou ale doposud v ČR zákonem o návykových látkách kontrolovány,“ dodává Vobořil.

Kompletní seznam drog, které má novela zakázat, zahrnuje Karfentanil, Tapentadol, Butylon, Flefedron, JWH-018, JWH-073, JWH-081, JWH-250, MDVP, Mefedron, Methylon, Nafyron, Salvinorin A, TFbMPP a Ketamin, uvedla ODS v tiskové zprávě.

Obchody, kde se nyní dají legálně koupit drogy, zakládají polské
společnosti, které byly s tímto druhem podnikání z Polska změnou
legislativy vytlačeny. Obchodníci v Ostravě či Českém Těšíně nabízejí
například sáček s názvem Magic Apple. Prášek má podle expertů účinky
podobné pervitinu. Náhražka marihuany se dá sehnat pod názvem Baka.
Činností prodejců se už zabývá policie, podle ostravských kriminalistů ale
obchodníci využívají toho, že některé látky nejsou zatím v ČR zakázané a
jejich činnost je legální.

Prodej syntetických drog
Zdroj: ISIFA/Ján Krošlák
Vydáno pod