John: Jančík obviněn bude. Vytáhli jsme kostlivce ze skříní

Praha – Minulý týden zrušil státní zástupce usnesení o zahájení trestního stíhání bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) jako nezákonné. Ministr vnitra a předseda strany Věci veřejné (VV) Radek John ale tvrdí, že Jančík nakonec obviněn bude. „To je neuvěřitelná historka. Jančík byl obviňován několikrát. Vždycky to zastavili státní zástupci. Teď byl obviněn znova. Státní zástupce shledal technické nedostatky. Policie ale dá znovu trestní oznámení. Takže obviněn bude. My jsme na radnici vytáhli ty kostlivce ze skříní,“ uvedl John, který byl hostem pořadu Hyde Park.

Protikorupční policie loni Jančíka obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli údajně neoprávněnému postoupení pohledávek za nájemné. „Doufám, že až to teď policie znovu vypracuje bez chyb, tak se samozřejmě zahájí trestní stíhání,“ zdůrazňuje John.

Boj proti korupci - tak znělo hlavní předvolební heslo strany VV. Poslední dobou prosakuje jeden případ za druhým. John ovšem současnou vládu hájí. „Za této vlády nedošlo ke zlodějské zakázce. My to velmi hlídáme. Zlodějské zakázky tu byly dvacet let. Kradlo se na ministerstvu obrany, kradlo se na předražených dálnicích,“ přiznává ministr.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Teď konečně přijde zákon o veřejných zakázkách, kde bude všechno vidět na internetu,“ slibuje John. „Všichni budou vědět o soutěži, bude známo, kdo se přihlásil, kolik nabídl, kdo vyhrál, za kolik vyhrál a proč vyhrál,“ tvrdí.

Zákon bude jen pro zpozdilce

Jeho ministerstvo vnitra bude údajně už od 1. února letošního roku všechny zakázky nad 100 tisíc korun zveřejňovat na webu. Další ministři za VV se ke stejnému kroku chystají. „Zákon už bude jen pro ty zpozdilce, kteří to neudělají dobrovolně,“ usmívá se John.

Doktoři chtějí tři miliardy, ukradeno je třicet

„Diskutujeme o zdravotní reformě, která spočívá v tom, že se zastaví kradení ve zdravotnictví. Do zdravotnictví teče 300 miliard, nejméně 10 procent je ukradeno. Doktoři chtějí tři miliardy, ukradeno je třicet,“ komentuje John chystané vládní reformy.

Ministerstvo spravedlnosti dále připravuje web, kde na jediném místě budou odkazy na majetková přiznání politiků. „Já doufám, že to bude v horizontu týdnů,“ říká John s tím, že odpovědnost nese ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zaprvé - zabránit únikům z policie

O ministru vnitra bylo v poslední době slyšet především v souvislosti s jeho snahou prosadit přes odpor ODS na post policejního prezidenta dosavadního zástupce šéfa jihomoravských policistů Petra Lessyho. John po týdnech sporů prosadil svou. S Lessym si dobře rozumí, co se týká změn, které by měl nový policejní prezident provést.

Policie zaprvé potřebuje zabránit únikům informací. „To nejhorší je, že tečou informace z vyšetřovacích spisů směrem k těm, kteří jsou vyšetřováni. Oni se pak na to připraví, zničí počítače, zničí stopy.“ Tento zásadní problém je podle ministra třeba řešit personálně: „Zjistit, u koho byly úniky. A ty lidi exemplárně potrestat.“

Protikorupční policie se nesmí bát

„Další věc je akcelerovat v boji proti korupci. To znamená aktivizovat protikorupční policii,“ pokračuje John. Protikorupční jednotka sice je podle něj aktivní, jenže pouze v menších případech. „Jde o to, aby se nikdo nebál jít do větších kauz,“ uvedl. To musí garantovat policejní prezident tím, že dá svým podřízeným totální podporu. A John naopak slibuje plnou podporu policejnímu prezidentovi.