Ministr Chalupa mluvil s meteorology o povodních

Praha - Nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) dnes navštívil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Z čela ústavu odchází po osmnácti letech Ivan Obrusník, ministerstvo hodlá jeho nástupce vybrat v únoru. Obrusník opouští čelo ČHMÚ dobrovolně. S odborníky ministr probíral především efektivnější boj s povodněmi, právě toto téma si stanovil jako jednu z priorit své práce.

Meteorologům pomáhá s odhadem příchodu povodní už druhým rokem také model Aladin. Za 80 milionů z evropských fondů se chystají rovněž zdokonalit systém monitorování řek. „Stav poznání je stále vyšší, odborníci disponují lepším technickým vybavením. Na druhou stranu půjde stále o boj s přírodou, což neumí nikdo naplánovat nebo ovlivnit,“ prohlásil ministr. Hydrolog ČHMÚ Jan Daňhelka ale předeslal, že modely lze nadále zlepšovat, předpověď zpřesňovat tak, aby se model mohl přiblížit realitě.

Odcházející ředitel ČHMÚ Ivan Obrusník chválí ministra za stanovení povodňové tematiky za prioritní. „Jde o nejtěžší oblast z hlediska předpovědi a výstrah,“ dodal Obrusník. Povodním může zabránit vedle dalších kroků i včasné upouštění vody z přehrad, o takovém kroku rozhodují jednotlivá povodí. Podle meteorologů se spolupráce s nimi od roku 2002, kdy povodeň zaplavila i metropoli ČR, výrazně zlepšila.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

ČHMÚ čeká po 18 letech výměna vedení. O náhradníkovi Ivana Obrubníka se rozhodne v následujících dnech ve výběrovém řízení. Nový šéf bude muset letos hospodařit s nižším rozpočtem, dostane o 5 procent peněz míň než loni. Hlavním zdrojem příjmu pro ústav je státní kasa, zbytek si instituce vydělá sama, třeba předpovědí pro civilní letectvo.