Odchod lékařů ohrozí i práci záchranářů

České Budějovice – Hromadný odchod lékařů z nemocnic ohrozí i práci zdravotnické záchranné služby. Podle předsedy Asociace zdravotnických záchranných služeb Marka Slabého by se v řadě krajů mohla zhroutit přednemocniční péče. Po možném zrušení některých oddělení v oblastních nemocnicích a převážení pacientů do vzdálenějších míst budou navíc chybět vozidla i personál pro naléhavé výjezdy.

„Pokud by se stav měl stát dlouhodobým nebo trvalým, bylo by nutno trvale posílit počty posádek, tyto proškolit, vybavit přístrojovou technikou a adekvátně doplnit vozový park. Důsledkem je samozřejmě skokový nárůst nákladů v řádech milionů korun,“ upozornil Slabý. Dodal, že i kdyby se peníze našly, nebyla by situace jednoduchá, neboť dodávka nové sanitky trvá minimálně čtyři až pět měsíců a posádka vozidla rychlé záchranné pomoci nemůže být vytvořena z nově přijatých zdravotníků.

Marek Slabý:

„Jsem přesvědčen, že dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví a lékaři je pro zachování přednemocniční neodkladné péče a systému zdravotnické záchranné služby v ČR naprosto klíčovou a musí být uzavřena v co nejkratším časovém horizontu.“

Slabý také varoval, že pokud lékaři odcházející z nemocnic přestanou externě sloužit u záchranné služby, mohla by se v řadě krajů zhroutit přednemocniční péče, protože externí lékaři zajišťují minimálně polovinu služeb. Pokud by se k odchodu lékařů z nemocnic přidali i lékaři ZZS, kteří jsou odměňováni stejně, vyvolalo by to podle něj kolaps současného systému a náhlý vynucený přechod záchranných služeb na takzvaný paramedický systém, na který v Česku „není připraveno pojištění, legislativa ani veřejnost“.

Paramedický systém je běžný v USA, v sanitce tam nejezdí lékaři, ale takzvaní paramedici, kteří mají někdy i nižší vzdělání než české zdravotní sestry. Sanitka má za úkol za pacientem co nejrychleji dojet a co nejrychleji jej zase dopravit do nemocnice, kde se ho ujmou lékaři. Podle odborníků mají oba systémy své výhody a nevýhody.

Hromadný odchod lékařů může mít podle Slabého i právní důsledky: „Dlouhotrvající převozy pacientů s ohroženými vitálními funkcemi, rodiček s komplikovanými porody, transporty ohrožených novorozenců mimo kraj nebo do přehlcených fakultních nemocnic a prodloužené dojezdové časy při primárním výjezdu by s sebou přinesly řadu závažných či život ohrožujících komplikací a následně jejich právní řešení.“

Záchranná služba
Zdroj: ČT24