Horký brambor předsednictví létá sem a tam

Praha – Úřad vlády i premiér Petr Nečas se dnes postavili za ministra obrany a někdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Ten čelí obvinění, že uzavřel bez výběrového řízení nevýhodnou smlouvu se společností Promopro, která během českého předsednictví zařizovala konferenční služby. Za pronájem a obsluhu audiovizuální techniky údajně měla inkasovat 85 milionů korun, společnost prý ale nakonec Úřadu vlády vyfakturovala 766 milionů.

Vondra včera výběr firmy Promopro obhajoval tím, že už před předsednictvím měla exkluzivní smlouvu s Kongresovým centrem Praha, kde vláda většinu velkých zasedání pořádala. Podle vedení Kongresového centra Praha (KCP) však smlouva mezí ním a Promopro nevylučuje možnost využití nabídky jiné firmy.

Podle KCP měla firma na základě smlouvy pronajatou část technického zázemí sálů, spravovala i některá zařízení a rozvody v centru. „Nikdy však neměla exkluzivitu na poskytování audiovizuální techniky v prostorách Kongresového centra Praha,“ napsalo vedení KCP v prohlášení zaslaném ČTK.

Promopro: Informace jsou zkreslené a tendenční

Proti údajům v médiích se dnes ohradilo i vedení Promopro, označilo je za zkreslené, tendenční a neúplné. Společnost je podle něj přesvědčena, že se nedopustila žádného pochybení či jednání, které by bylo v rozporu s právními předpisy. Vláda si ovšem trvá na svém: Smlouva podle Úřadu vlády z exkluzivity společnosti Promopro vycházela.

Úřad tak odmítl informace médií o tom, že se cena zakázky devítinásobně navýšila ze zmíněných 85 na 766 milionů. Argumentuje tím, že smlouva jednoduše přesnou výši plateb nestanovila. „V době jejího podpisu nebyl znám přesný počet a formát všech akcí, které se nakonec během českého předsednictví realizovaly,“ vysvětlil tiskový mluvčí vlády Jan Osúch. Vláda také dnes její plné znění zveřejnila na svém webu.

Kdo – s kým – proti komu?

Druhý spor se vede kolem toho, kdo byl za podpis smlouvy vlastně odpovědný. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci zdůraznil, že za rozpočtovou kapitolu úřadu české vlády je ze zákona jednoznačně odpovědný vedoucí úřadu. Tím byl v době českého předsednictví EU nynější náměstek Národního bezpečnostního úřadu Jan Novák, jehož podpis je také pod smlouvou s firmou Promopro.

„Samozřejmě celá záležitost se musí vyšetřit, to zaprvé. Za druhé, já se nechci nechat vtahovat do spíše osobně motivovaných sporů,“ poznamenal předseda vlády s odkazem na vyjádření pro média, která nyní poskytuje jeho předchůdce ve funkci předsedy ODS Mirek Topolánek. Ve svých vyjádřeních klade odpovědnost za údajně nevýhodné smlouvy právě na Vondru. Ten se ale hájí, že smlouvu nevyjednal, nepodepsal a nebyl s ní seznámen.

Stejný názor jako Topolánek zastává i sám Novák, který odpovědnost za zakázku již včera odmítl. „Za přípravu smluv a výběr dodavatelů odpovídala sekce řízená panem místopředsedou vlády Vondrou. V tomto konkrétním případě mě ujistil, že je rámcová smlouva s dodavatelem bezchybná. Neměl jsem důvod pochybovat o jeho slovu nebo o kompetentnosti spolupracovníků, které si vybral,“ sdělil Novák.

Ivan Přikryl:

„Odpovědnost byla svěřena za agendu Vondrovi a ten ji nese, ať říká cokoli.“

Nováka dnes podpořil také další bývalý šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl: „Přenášet odpovědnost za smlouvy na vedoucího úřadu je nesmysl, ostatně rozpočet na akci měla schválit vláda jako celek.“

Opozice chce téma otevřít ve sněmovně

Podle opoziční ČSSD by se měl výdaji za předsednictví zabývat Nejvyšší kontrolní úřad. Sociální demokraté se také pokusí případ podezřelé zakázky otevřít na půdě sněmovny. Kauzu chtějí rozvířit i ve sněmovním kontrolním výboru, uvedl dnes šéf strany Bohuslav Sobotka.

Ministerstvo financí již kvůli zakázce Promopra podalo trestní oznámení. Podle Aktuálně.cz je podal finanční a analytický útvar ministerstva, který se zabývá mimo jiné i praním špinavých peněz. Pochyby se dle serveru opírají o tok peněz určených na zakázku: Firma, která ji vyhrála, najala další společnosti, které fakticky odvedly práci za méně peněz. „Asi 150 milionů putovalo na účty spojené s firmou, která ve skutečnosti na zakázce vůbec nepracovala,“ napsal ve čtvrtek server.