Vláda na webu zveřejnila ceníky Promopro

Praha - Úřad vlády dnes na webu zveřejnil dodatky smlouvy s firmou Promopro, které obsahují ceníky jednotlivých návrhů na technické zajištění českého předsednictví Evropské unii. Kvůli množství peněz, které za služby společnosti Promopro vláda zaplatila, podalo ministerstvo financí trestní oznámení. Firma zakázku na technické zajištění předsednictví získala bez otevřeného výběrového řízení od sekce pro české předsednictví, kterou vedl tehdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS), nynější ministr obrany. Podle médií se cena zakázky devítinásobně navýšila.

Ceník, obsahující různé varianty pronájmů audiovizuální techniky a služeb, má více než 60 stran. Částky za jeden den poskytovaných služeb se pohybují od téměř 190 000 korun do zhruba 230 000 korun. Verze navrhovaných ceníků se liší podle rozsahu akce. Jsou cenově odstupňovány dle počtu tlumočnických kabin, množství mikrofonů na jednacím stole, počtu delegátů politických jednání a pozorovatelů. Návrhy pro ministerská zasedání uvádějí i různé varianty počtu novinářů přítomných na jednání.

Úřad vlády původně odpoledne zveřejnil pouze smlouvu s Promopro, ceníky a další přílohy ovšem na web neumístil. Učinil tak až večer. Samotná smlouva obsahuje pouze dílčí odhad částky, kterou vláda měla za zajištění audiovizuální techniky zaplatit.

Promopro prý i temperovalo Hlubokou

Finální částka podle Úřadu vlády i firmy Promopro, která mu služby poskytovala, zahrnovala kupříkladu posilování energetické sítě, zajištění záložních generátorů a satelitních přenosů pro účely televizního vysílání.

Promopro také údajně zajišťovalo nutné stavební úpravy konferenčních prostor. V Kongresovém centru vybudovalo v nových prostorách zázemí pro média, uvedl generální manažer firmy Jaroslav Veselý. Dva měsíce prý také vytápěli zámek Hluboká na teplotu vhodnou pro jednání.

Dokument bez příloh, Promopro bez exkluzivity?

Zveřejněný dokument ovšem neobsahuje přílohy, které podle smlouvy určují cenu za služby Promopro. Cenu totiž specifikovaly desítky stránek příloh, které obsahovaly detailní cenovou nabídku firmy. Předmětem smlouvy mezi Úřadem vlády a firmou Promopro pak bylo „zajištění audiovizuálního vybavení, provozování audiovizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb potřebných pro zajištění akcí konaných v rámci předsednictví“.

Kvůli podezřelé zakázce pro firmu Promopro podalo ministerstvo financí trestní oznámení. Firma zakázku získala bez otevřeného výběrového řízení od sekce pro české předsednictví, kterou vedl tehdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS), nynější ministr obrany. Podle médií se cena zakázky devítinásobně navýšila.

Průvodní list dokumentující schvalování zakázky na Úřadu vlády uvádí, že smlouvu předložil ředitel odboru logistiky a organizace sekce pro předsednictví EU Radomír Karlík a schvaloval ji vedoucí Úřadu vlády Jan Novák. Výběr firmy bez veřejného výběrového řízení Úřad vlády zdůvodnil „technickými důvody“ podle zákona o veřejných zakázkách. Firma Promopro podle průvodního listu zakázky byla exkluzivním dodavatelem potřebných technologií pro KCP. Kongresové centrum dnes nicméně uvedlo, že Promopro exkluzivitu nemá.