Nečas: Akce části lékařů už zašla příliš daleko

Praha – Akce části nemocničních lékařů už podle premiéra Petra Nečase zašla příliš daleko. Vyhrožovat tím, že předčasně narozené děti nedostanou ošetření, je pro něj již za hranou. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nabídl v pátek zdravotníkům dvě miliardy korun na růst platů. Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel ale zprávy o nadšení z předložené nabídky mírnil. Upozornil, že jde zatím jen o polotovar, který obsahuje ještě množství nezodpovězených otázek. Déle než do 12. února ale nejistotu prodlužovat také nechce. Hejtman Radko Martínek stále doufá, že se lékaři a vláda do konce příštího týdne dohodnou. Jinak podle něj nemocnice omezí objednanou péči a od 1. března se začnou zabývat pouze tou akutní. Pokud ovšem vůbec budou mít dostatek lékařů, kteří ji zajistí.

Dvě miliardy pro zdravotníky jsou podle Engela pouze makroekonomické číslo. „Kolegové potřebují vědět, kolik to bude zhruba znamenat pro jednotlivého lékaře,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce s tím, že ani není jasné, jak se peníze k lékařům dostanou. Jako třetí problém vidí to, že mu Heger nechtěl dát garanci, že se lékaři budou moci vrátit zpět na svá místa. Ministra o ní podle svých slov nepožádal dřív proto, že lékaři do té doby neměli na stole žádnou nabídku, a proto neřešili ani případný návrat lékařů. Podle Engela jde navíc o mimořádnou situaci. Domnívá se, že Heger by proto mohl na ředitele nemocnic zapůsobit, protože problémy s návratem do práce mají lékaři především v nemocnicích, které má na starosti. Nečas zopakoval, že taková garance je jen těžko akceptovatelná. „Je navíc celá řada lékařů, u kterých si vedení klinik v podstatě ulevilo, že dali výpověď, protože to nebyli zrovna kvalitní lékaři,“ poznamenal premiér.

Engel: V první fázi by měli dostat přidáno jen lékaři

Premiér také zopakoval, že do zdravotnictví za současné situace žádný balík peněz ze státního rozpočtu nepřijde. Zdroje je možné hledat jen uvnitř systému zdravotnictví. O dalším postupu budou odboráři jednat s ministrem v pondělí. V úterý se pak sejdou předsedové LOK a podle Engela určí další postup: „Nejistotu ale nelze prolongovat déle než do 12. února.“

Petr Nečas:

„Tato akce části nemocničních lékařů zašla příliš daleko, protože vyhrožovat předčasně narozeným miminkem, že se mu nedostane ošetření, je pro mě jako pro člověka již za hranou.“

Další jablko sváru představuje i rozdělení dvou miliard mezi zdravotnický personál. „Peněz je tak málo, že kdyby se měly rozmělnit, tak je to pro lékaře nepřijatelné. My jsme sestry žádali, ať se k našemu protestu přidají, ony to neudělaly,“ reagoval Engel. V této chvíli se podle něj hledá řešení, jak stabilizovat situaci u lékařů, v první fázi by proto peníze měli dostat jen oni. Není ale podle svých slov žádný asociál a ví, že sestry by měly také dostat přidáno, ale až v další fázi. „Říci automaticky, že to mají dostat jen lékaři a na zdravotní sestry kašleme, to není možné,“ namítl premiér. Kdo peníze dostane, bude podle něj záležet na nemocnicích, které nejlépe ví, komu potřebují přidat a koho si udržet.   

Pokud ale lékaři 1. března skutečně nenastoupí do práce, přijde na řadu nouzový plán. Případné vyhlášení krizového stavu je podle Nečase poměrně složitý problém a je vůbec otázka, zda to bude po případném odchodu doktorů vůbec možné. „Jsem v prvé řadě přesvědčený, že zvítězí odpovědnost, a k této krizové situaci nedojde. Pokud k ní dojde, jsou připraveny i náhradní scénáře,“ řekl v Otázkách Václava Moravce s tím, že část nemocničních lékařů zašla ve své akci Děkujeme, odcházíme příliš daleko.

Zřizovatelem většiny nemocnic jsou kraje: „Musí mít připravené nouzové scénáře, jsou to převážně jejich zařízení, ve kterých dochází k této akci,“ dodal Nečas. Fakultní nemocnice má na starosti ministr zdravotnictví: „Pokud mám informace, tam jsou připraveni.“

Ve zdravý rozum lékařů a vlády spoléhá i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Asociace krajů ale podle něj na krizovém plánu přesto intenzivně pracuje: „Bez vyhlášení krizového stavu nezajistíme akutní péči a je i otázkou, zda i potom jsme schopni vůbec akutní péči zajistit.“ Jestliže podle něj nedojde do konce příštího týdne k nějaké rozumné dohodě, tak budou nemocnice muset omezit takzvanou objednanou péči a od 1. března se začnou zabývat pouze tou akutní. „A to jen tam, kde budeme mít dostatek lékařů, abychom ji byli schopni zajistit,“ upozornil. V Pardubickém kraji dostali lékaři záruku návratu do práce do konce ledna. „Není pro nás problém ji posunout ještě o týden déle,“ uvedl Martínek. Už teď má totiž podle něj kraj lékařů nedostatek.

Výpovědi lékařů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod