Smog v Moravskoslezském kraji trvá

Ostrava - Smog v Moravskoslezském kraji trvá. Po mírném zlepšení o víkendu dnes nečistot v ovzduší přibylo a překračují limity na všech měřicích stanicích. Smogová regulace platí už od pátku na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mezní hranice pro 24hodinovou koncentraci polétavého prachu je 50 mikrogramů na metr krychlový. Na devíti ze 14 měřicích stanic v kraji je tento limit překročen dvojnásobně, na stanici v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde je situace nejhorší, dokonce čtyřnásobně. Stanice tam za posledních 24 hodin naměřila průměrnou koncentraci 206 mikrogramů prašného aerosolu na metr krychlový. Meteorologové nepředpokládají, že by se během dneška situace nějak změnila.

Největší znečišťovatelé, kteří mají platné regulační řády, musejí nadále dodržovat stanovená ekologická opatření. Pracovníci České inspekce životního prostředí začali dodržování opatření v průmyslových podnicích a teplárnách od pátku kontrolovat. „Prozatím jsme od pátku zkontrolovali osm provozů. Nenašli jsme žádné nedostatky, firmy regulační opatření plní. V kontrolách budeme pokračovat,“ uvedl v neděli vedoucí oddělení ochrany ovzduší Radomír Štěrba.

Telefonát Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ovzduší v průmyslových oblastech Moravskoslezského kraje patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě. Malé děti a lidé, kteří mají chronické dýchací potíže či nemoci srdce, by neměli v současné době vycházet ven. Řidiči by měli omezit jízdy. Hromadná doprava v Ostravě jezdí zdarma.

Signál regulace hrozí i v Ústeckém kraji

Nepříznivé rozptylové podmínky trápí také obyvatele Ústeckého kraje. Koncentrace prachu v Podkrušnohoří během dneška výrazně stouply a v Mostě už překročily povolené hodnoty více než čtyřnásobně. Zlepšení rozptylových podmínek se zatím nečeká, už večer bude možná vyhlášen signál regulace, který omezuje největší znečišťovatele v regionu. 

Okamžité koncentrace polétavého prachu PM10 dosáhly v Mostě už dopoledne hodnoty 221 mikrogramů na metr krychlový, přičemž povolená hodnota je 50 mikrogramů. Podobné je to i v centru Ústí nad Labem, kde naměřili okamžitou koncentraci 216 mikrogramů. Smogová regulace se vyhlašuje tehdy, když průměr za 24 hodin přesáhne 150 mikrogramů.   

Je to už potřetí během letošní zimy, kdy Podkrušnohoří trápí přílišné koncentrace prachu; smogová regulace už byla vyhlášena na počátku prosince a na přelomu roku. O rok dřív přitom nebyla vyhlášena ani jednou a odborníci tehdy soudili, že problémy se smogem už se kraje netýkají.

Smog
Zdroj: ČT24