Hacker dostal za nelegální podvody šestiletý trest

Ostrava – Krajský soud poslal na šest let do vězení hackera Lumíra Heriče, který se podle ožbaloby naboural do 80 účtů klientů České spořitelny. Herič ze z účtů pokusil vyvést přes 3,2 milionu korun, včasný zásah pracovníků banky ale finančním operacím buď zcela zabránil, nebo byly peníze urychleně staženy zpět na účty majitelů. Herič je po celou dobu trestního řízení na útěku a ukrývá se na neznámém místě.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože Heričův obhájce se na místě odvolal. „Podle našeho názoru se neprokázalo, že by skutek spáchal náš klient,“ uvedl Jiří Zítko. K tomu, zda je s klientem v kontaktu, se nevyjádřil. „Jsem vázaný mlčenlivostí,“ řekl s tím, že do svého útěku se Herič k nezákonným transakcím nijak nevyjádřil. 

Státní zástupce Vít Koupil si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. „Soud správně vyhodnotil vinu obžalovaného. Prokazuje ji řetězec nepřímých důkazů i znalecký posudek,“ řekl žalobce. Dodal, že policii se dosud nepodařilo získat jakoukoliv stopu o pobytu hackera. „Je to člověk, který se na veřejnosti moc nevyskytuje. Žije hlavně počítači. Nekomunikuje. Nedělá to ani jeho rodina,“ řekl.

Herič byl kriminalisty označován za jednoho z největších počítačových hackerů v Česku. Přístupová hesla k bankovním účtům získal tak, že do počítačů v učebnách Vysoké školy báňské a Ostravské univerzity nainstaloval program, který zaznamenával stisknutá tlačítka na klávesnici. Získané údaje si pak přeposílal na svůj e-mail, z těcho informací pak byl schopen vygenerovat  identifikační číslo a heslo člověka, který se přes počítač připojil ke svému účtu.