Minikamery - důkaz setkání řidiče s agresorem

Praha - Řidiči začínají ve velkém nakupovat palubní kamery. Reagují tak na medializované případy agresivních řidičů Luboše Laciny a Aleše Trpišovského a snaží se zajistit si důkazový materiál pro případ, že by se s podobným pirátem silnic setkali. Palubní kamerou, kterou lze upevnit pod zpětné zrcátko, totiž snímají celý průběh jízdy přes přední sklo. Policie nicméně upozorňuje na to, že je v takovém případě možná kolize pořizování záznamu s ochranou osobnosti a osobních údajů.

„Ze zákona se musíme zabývat každým podnětem a posuzovat i takovýto záznam pořízený kamerou fyzické osoby. Nicméně zde narážíme, a na to chceme upozornit, také na problém ochrany osobních údajů a ochrany osobnosti. Nedomníváme se, že by takový záznam mohl pořizovat úplně každý,“ upozornila mluvčí Ředitelství služby dopravní policie Veronika Hodaňová. Pozastavila se i nad tím, zda namontovaná kamera neomezuje řidičův výhled na vozovku.

Již na konci loňského roku zaznamenaly obchody specializující se na prodej kamer a příslušenství do aut výrazný nárůst zájmu o takovéto produkty. Přestože se prodej stále pohybuje v rámci kusů, jak pro Hospodářské noviny uvedl majitel obchodu Kabelmanie.cz Libor Fišar, i to znamená padesátiprocentní nárůst zákazníků.

Studio ČT24 o autokamerách (zdroj: ČT24)

Soudce Mottl: Použití je možné

Podle viceprezidenta Soudcovské unie Tomáše Mottla je o využití záznamů z minikamer možné uvažovat. „Pokud si řidiči mají tímto způsobem pořídit důkaz pro případné soudní řízení s viníkem nehody, mohu říci, že takový důkaz by jak v civilním, tak trestním řízení použitelný byl, protože zákon stanoví, že za důkaz může sloužit vše, co může přispět k objasnění rozhodných skutečností,“ uvedl Mottl.

Soudce na rozdíl od policie nezastává názor, že by v případě soudního použití došlo k ohrožení ochrany osobnosti. „Možná by to problém být mohl. Nastal by v případě zveřejnění takových záběrů a důkazů, ale použití v soudním řízení bych za zveřejnění nepovažoval. Konkrétní odpověď na tuto otázku ale opět dá soudní praxe.“

Vydáno pod