Kupčení s hlasy v Krupce - jen špička ledovce tamní politiky

Praha – Severočeská Krupka se naposledy dostala do hledáčku médií kvůli kupčení s hlasy při loňských komunálních volbách. Na průběh voleb si stěžovala řada lidí. Ústavní soud později rozhodl, že kupčení s hlasy je nepřípustné a volby se tak musí opakovat. Město je zatím bez starosty, zastupitelů i rozpočtu. Jak ale zjistila Česká televize, zfalšované volby jsou jen špičkou ledovce tamní komunální politiky.

Kdo chtěl zmanipulovat volby a proč? Jednou z možných odpovědí může být to, že se u moci chtělo udržet dosavadní vedení města. „Když se podíváte do historie, tak vedení města, které už tady je v podstatě od roku 1995, má za sebou řadu skutků, kterými se na veřejnosti příliš nemůže chlubit,“ domnívá Pavel Maleček ze sdružení Zdravá Krupka.

Podzimní volby vyhrálo sdružení ČSNS a nezávislých kandidátů Šance pro město v čele s dosavadním místostarostou Zdeňkem Matoušem. Ten působí na radnici už od devadesátých let, kdy začínal jako tajemník. „Je v Krupce velmi vlivná postava. Nutno dodat, že spousta lidí o něm nechce mluvit, protože se ho bojí,“ uvádí Karel Vrána z Reportérů ČT. Lidé ze sdružení Zdravá Krupka se domnívají, že za vším jsou pozemky.

Reportáž Terezy Baldové a Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)

Místostarosta vydělal na pozemcích desítky milionů

V roce 2005 totiž radnice prodala velmi lacino pozemky v průmyslové zóně – metr čtvereční za 16 korun. Pak nabídl Pozemkový fond Krupce rozsáhlou zemědělskou půdu v přilehlé Vrchoslavi. Město ale fondu napsalo, že nemá zájem. Pak se ale ozval místostarosta Matouš jako fyzická osoba a pozemky si koupil za zhruba 330 tisíc korun. Zastupitelstvo pak změnilo územní plán – ze zemědělské půdy se staly stavební parcely. A místostarosta Matouš je ihned prodal, tentokrát za 43 milionů korun. Navíc stejné firmě, která od města lacino pořídila pozemky v průmyslové zóně. „Co je nejpikantnější, tak ve smlouvě mezi místostarostou Matoušem a firmou, která pozemky kupovala, tak ta firma si přímo dávala požadavek, že bude vyplácet peníze podle toho, jak bude město měnit územní plán,“ uvádí Karel Vrána, který se touto kauzou zabýval. Matouš napsal České televizi SMS, že se k věci nemůže vyjádřit.

V Krupce žije 14 tisíc lidí, volit může zhruba 11 tisíc lidí. „Krupka je součástí oblasti, která má nejnižší úroveň vzdělanosti v Česku a nezaměstnanost je tam o 4 procenta vyšší, než je celorepublikový průměr,“ vypočítává vedoucí katedry politologie a filozofie UJEP Daniel Kroupa.