Soud zamítl kvůli zranění při CzechTeku žalobu na vnitro

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 zamítl žalobu Tomáše Pavlackého, který se po ministerstvu vnitra domáhal odškodnění zhruba 100 000 korun za zranění oka na technoparty CzechTek v roce 2005. Podle soudkyně Markéty Vodákové se nepodařilo prokázat, že mu úraz způsobil některý z policistů, který proti účastníkům tehdy zasahoval. Rozsudek není pravomocný, Pavlacký bezprostředně po verdiktu uvedl, že se proti němu odvolá.

V roce 2005 zasahovaly na technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku tisícovky policistů, převážně těžkooděnců. Muž v žalobě uváděl, že ho trefila zásahová výbuška, která přiletěla z policejního kordonu. Zranila mu levé oko, které má od té doby trvale poškozené - má omezené zorné pole a méně ostré vidění. Podle Pavlackého nebylo možné, že by ho výbuškou zasáhl někdo jiný, stál čelem k policistům a účastníci CzechTeku navíc takovéto věci ani neměli.

Podle soudkyně však na rozhodnutí, že odpovědnost neslo ministerstvo vnitra, nebylo dost důkazů. Vodákovou nepřesvědčily svědecké výpovědi, podle jedné totiž byli technaři oslepeni rozsvícenými reflektory a nic pořádně neviděli. Neuznala ani Pavlackého tvrzení, že byl policejní zásah neoprávněný. Naopak uvedla, že byli účastníci party nepovoleně na cizím pozemku a neuposlechli policejní výzvy, aby odešli. „Žalobce se tak sám vystavil nebezpeční zásahu, který policie provedla,“ prohlásila Vodáková.

Prvoinstanční soud tak přehodnotil své rozhodnutí z července 2009. Tehdy uznal oprávněnost Pavlackého žaloby. Odůvodnil to tím, že stát vždy odpovídá za škody způsobené policistou při zákroku. Z této odpovědnosti se může vyvinit pouze tehdy, když prokáže, že policejní zásah vyvolal sám zraněný člověk svým protiprávním jednáním. Pražský městský soud však následně jeho verdikt zrušil.

Tomáš Pavlacký:

„Pro mě je to otázka principu, ne nějakých 100 000 korun. Vždycky si někdo může najít nějakou variantu, jak se to mohlo stát.“

Odvolací senát se bude muset sporem zabývat i nadále. Pavlacký s rozsudkem zásadně nesouhlasí, podle svých slov sám nejlépe ví, co se při incidentu stalo. Při policejním zásahu bylo zraněno několik desítek policistů i technařů. Postup policie na CzechTeku vyšetřovala Inspekce ministra vnitra. Obdržela přes stovku trestních oznámení, většinu z nich ale odložila - buď kvůli přílišné obecnosti, nebo proto, že se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů.
 
Pražský vrchní soud loni v červnu pravomocně rozhodl, že ministerstvo vnitra zaplatí dvěma účastníkům CzechTeku za neadekvátní zásah policie celkem 100 000 korun. Pavlu Kuchařovi přiznal 60 000 korun a Ondřeji Holousovi 40 000 korun za to, že je policisté napadli a vhodili jim do auta dýmovnice. Ministerstvo se také muselo oběma omluvit.

Zásah policie na Czechteku
Zdroj: ČT24