Opakované volby v Roudnici platí

Ústí nad Labem - Komunální volby v Roudnici nad Labem - Bezděkově se podruhé opakovat zřejmě nebudou. Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl návrh skupiny místních obyvatel na neplatnost voleb kvůli přistěhování 67 obyvatel těsně před volbami, přestože někteří z nich hlasovali dvakrát. Podle soudu je problém především v jednoduchosti, s níž lze v Česku změnit místo trvalého bydliště, nikoli v samotném stěhování před volbami. Volby v Roudnici vyhrálo hnutí Společně pro Roudnici n. L.

Z nově přihlášených obyvatel se dostavilo k volbám 65 lidí, kteří měli trvalé bydliště ve dvou domech, kde podle navrhovatelů ani fyzicky bydlet nemohli. Z celkového počtu 667 voličů přišlo volit 55,5 procenta lidí; noví obyvatelé tedy měli asi 17,5 procenta hlasů. Tři z nich dokonce hlasovali v říjnu v jiném okrsku, takže volili dvakrát. To představuje jediné uznané porušení zákona, podle soudu k němu ovšem došlo v zanedbatelné míře.

Město může díky rozhodnutí soudu konečně svolat zastupitelstvo. „Ustavující jednání se s největší pravděpodobností uskuteční 15. února od 18:30,“ řekl starosta Roudnice Josef Bakeš. Po říjnových volbách byla údajně domluvená koalice Společně pro Roudnici, ODS a ČSSD, jenže opakování voleb v Bezděkově ji připravilo o těsnou většinu. O jeden mandát si naopak polepšili Roudničané, kteří jsou spojováni s kupčením s hlasy nejčastěji.

Strany viněné z kupčení mají devět míst v zastupitelstvu

Volby v Roudnici vyhrálo hnutí Společně pro Roudnici n. L. V jedenadvacetičlenném zastupitelstvu obsadilo pět míst. Druhá nejsilnější ODS má tři mandáty, stejně jako komunisté a Roudničané. Dva mandáty získala koalice TOP 09 a Starostů, sociální demokraté a Unie pro Roudnici, jeden mandát mají Severočeši. Z voleb v roce 2006 vzešla koalice ODS, Unie pro Roudnici a Společně pro změny. Poslední jmenovaný subjekt si mírně upravil název a letošní volby vyhrál, starosta Josef Bakeš během volebního období přešel z ODS do TOP 09.

„My máme v programu, že nepůjdeme s KSČM a zároveň máme morální problém s hlasy, za nimiž je určité stigma, a to nejsou jen Roudničané,“ řekl končící starosta Bakeš. Stížnosti podle něj padly i na chování sdružení Společně pro Roudnici a na Severočechy; zmíněné strany obviňované z kupčení s hlasy mají v zastupitelstvu dohromady devět hlasů. „Smysluplnou koalici určitě dohromady nedáme, bude se hledat nejmenší zlo,“ připustil Bakeš.

Řešením by bylo napadnout volby u Ústavního soudu, který v podobném případě Krupky na Teplicku nařídil jejich kompletní opakování, město by ale zůstalo dál bez zastupitelstva a v rozpočtovém provizoriu. „A krom toho se obávám, že by se tam stejně dostali titíž lidé,“ dodal Bakeš. O eventuální stížnosti není zatím nic známo, místo toho chce Roudnice iniciovat změny legislativy, která si v řadě zákonů protiřečí, což je patrné i z rozhodnutí krajského soudu.

Opakování voleb v jednom okrsku nařídil na podzim krajský soud, který konstatoval nezákonnou volební agitaci při říjnových volbách. Spočívala v organizovaném svážení voličů, kterým neidentifikovaní organizátoři slíbili finanční odměnu za zaškrtnutí sdružení Roudničané. Žádné provinění se ale nikomu konkrétnímu nepodařilo prokázat. Právě sdružení Roudničané vyhrálo volby v Bezděkově. Dostalo tu 22,33 procenta hlasů, v celé Roudnici jej volilo 10,75 procenta lidí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24