Sjízdnost dnes: suché silnice, jen na D8 náledí

Praha - Teploty se dnes ráno pohybují kolem minus devíti stupňů Celsia a během dne by měly vystoupat na minus tři. Většina hlavních tahů je suchá a vymrzlá. Výjimkou je dálnice D8 v Ústeckém kraji, kde provoz komplikuje občasný výskyt náledí. Na Plzeňsku dopravu na dálnici D5 brzdí občasné mlhy. Především na vedlejších silnicích ve většině krajů napříč republikou pak leží ujetá sněhová či zledovatělá vrstva.

Náledí se v Ústeckém kraji objevuje jak na přeshraničním úseku D8 přes Krušné hory, tak i v údolí řeky Bíliny u Ústí nad Labem a dál směrem do vnitrozemí; častý je výskyt hlavně na mostech. Teploty se vinou teplotní inverze drží velmi nízko, v rozmezí od minus pěti do minus osmi stupňů Celsia. Náledí je hlášeno i z okolí Chomutova a ze staré silnice E55 mezi Teplicemi a Lovosicemi. Řidiči se s nástrahami zatím vyrovnávají bez větších potíží, jen ve městech se stalo několik lehkých střetů bez zranění.

Zledovatělé silnice jsou jen ty nižších tříd

Na zledovatělé zbytky sněhu by si měli řidiči dát pozor zvláště v oblastech s vyšší nadmořskou výškou. Někde se také může tvořit námraza, upozorňují krajští silničáři.

V Královéhradeckém kraji leží vrstva zledovatělého sněhu na silnicích v Krkonoších a Orlických horách, dále na silnicích nižších tříd na Jičínsku a Náchodsku. V celém kraji se mohou místy vyskytnout mrznoucí mlhy. V Pardubickém kraji se sněhová vrstva stále drží na menších silnicích v okolí Hlinska, Poličky, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách. Na Hlinecku se rovněž objevuje námraza, jinde lokálně také mlhy.

Zmrzlé silnice platí i pro vyšší polohy v Libereckém kraji. Mlhy se objevují hlavně na Českolipsku, počítat s nimi ale musí motoristé i na rychlostní silnici R35 z Liberce na Prahu, objevují se i v oblasti Krkonoš.

Zledovatělá vrstva sněhu platí i pro Plzeňský kraj. Na vedlejších komunikacích je zledovatělá vrstva sněhu na Klatovsku, Domažlicku, severním Plzeňsku, Sušicku a na Šumavě. Na části dálnice D5, na severním Plzeňsku a na Tachovsku se navíc tvoří místní mlhy. Dálnice D5 je holá, suchá a vymrzlá, beze sněhu je i většina silnic první třídy v regionu.

Ve Středočeském kraji by měli být řidiči obezřetní na Benešovsku a Příbramsku, kde jsou komunikace nižších tříd sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Viditelnost na většině silnic není omezena, mlha se místy může tvořit na Kladensku a v Praze-západ. 

Moravské kraje hlásí stejný stav

Stejná je situace i v moravských částech republiky. Na zbytky ujetého či zledovatělého sněhu mohou dnes narazit řidiči na vedlejších cestách Olomouckého kraje. S ujetou sněhovou pokrývkou se setkají především ve vyšších polohách na severu regionu. Na Šumpersku nabádají silničáři motoristy k opatrnosti kvůli mlze, která může namrzat.

Ve Zlínském kraji varují motoristy silničáři před možným namrzáním vozovek. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti hlavně v Chřibech, ale i v úsecích okolo Tlumačova a Zlína. Sníh z komunikací v regionu již téměř zmizel. Několikacentimetrová vrstva místy zledovatělého sněhu se drží pouze na menších cestách Vsetínska.

Na Vysočině se po ránu místy objevují mlhy, které mohou komplikovat dopravu v kraji. Ve východní části kraje jsou hlášeny slabé sněhové přeháňky. Hlavní tahy jsou vymrzlé, suché a sjízdné bez omezení. Na vedlejších silnicích leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Jízda proto vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Předpověď počasí

Dnešní denní teploty by se měly pohybovat od minus tří do minus pěti stupňů. Počasí bude proměnlivé, v Česku polojasno až oblačno, ve východních krajích Čech zataženo. Na Moravě bude oblačno až zataženo, výjimkou je Moravskoslezský kraj, kde mohou počítat s polojasnou oblohou. Srážky se očekávají jen místy.