Koalice pro zdraví: Hrozby lékařů děsí hlavně vážně nemocné

Praha - Vyhrožování části lékařů, že opustí nemocnice, když nebudou splněny jejich požadavky, děsí podle předsedkyně Koalice pro zdraví Jany Petrenko hlavně vážně nemocné lidi, kteří jsou na lékaře odkázáni. Koalice zastupuje organizace chronicky nemocných. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nabídl zdravotníkům na platy dvě miliardy korun. Lékaři ale chtějí částku použít jen pro sebe a mají i další požadavky. Pokud se s ministerstvem nedohodnou, k 1. březnu jich chce 3 800 z nemocnic odejít.

„Lituju všechny pacienty, kteří jsou teď v nemocnicích, jsou těžce nemocní a chodí kolem nich doktoři, o kterých vědí, že se klidně zvednou a odejdou, když nedostanou přidáno,“ řekla Petrenko. Pacient podle ní nemá v této situaci úniku. Nemůže říci lékaři, který má tričko s nápisem Děkujeme, odcházíme, „připlatím vám, ale proboha léčete mě“.

Jana Petrenko

„Rodička nemůže odložit porod na dobu, kdy se to bude hodit doktorům, až si vybojují peníze navíc.“

Lékaři z řady pracovišť varovali, že když odejde část jejich kolegů, nezvládnou v oslabeném počtu péči o nemocné. Řada pracovišť by se možná musela i zavřít, třeba některé neurologie. Nemocnice by musely omezit operace, protože odejít chce hodně anesteziologů. Hrozí údajně i omezení péče o rodičky a nezralé novorozence ve speciálních centrech. To se podle Petrenko rovná psychickému teroru. Nelíbí se jí ani to, že tým lékařů a sester, který by měl o nemocné pečovat a dávat jim pocit bezpečí a jistoty, je v rozkolu kvůli penězům. Sestry se ale k podávání výpovědí nepřidaly. Nechtěly dál destabilizovat situaci, zvýšit platy ale také chtějí.

„Nejhorší na té situaci je to, že důvěra ve svého doktora, což je pro pacienta to nejdůležitější pro úspěch léčby, je touto akcí narušena,“ podotkla Petrenko. Připomněla, že koalice se od svého založení snaží o zlepšení vztahů mezi lékaři a pacienty. „Odborová akce určitě těm vztahům nepomůže,“ řekla.

Petrenko souhlasí s lékaři v tom, že zdravotnictví je na tak vysoké úrovni i díky tomu, že šlo méně peněz na jejich platy a nakupovaly se drahé přístroje a léky. Za svoji práci by měli mít víc peněz, jsou podceněni, ale pochybuje, že najdou velkou podporu u vážně a chronicky nemocných lidí a důchodců, kteří musejí vyjít s méně než polovinou toho, co má i nejméně placený doktor.

Děkujeme, odcházíme
Zdroj: ČT24