Dala by se zrušit víza? Kanada to zkoumá v Praze

Praha - Nakolik jsou úspěšné programy pro Romy a jak jejich výsledky umí vláda prezentovat veřejnosti, to zajímá kanadskou delegaci, která je už druhým dnem v Praze. Zjišťuje, za jakých podmínek by se dala zrušit vízová povinnost, kterou Kanada před rokem a půl pro Čechy zavedla. Různé programy pro Romy byly delegaci v čele s velvyslankyní Kanady v Česku Valerií Raymondovou představeny během návštěvy Úřadu vlády. Nejvíce se údajně líbil projekt Gypsy spirit. „Hlavně z toho pohledu, že tímto projektem cílíme na širokou veřejnost a prezentujeme pozitivní příklady mezi Romy,“ vysvětluje Czeslaw Walek, ředitel sekce pro lidská práva Úřadu vlády.

Kanadské odborníky na migraci zaujala také Agentura pro sociální začleňování při Úřadu vlády, především pak projekt třístupňového bydlení, který má lidem pomoci z ghetta. „Oceňovali, že nelakujeme věci na růžovo. Neříkáme, že všechno co agentura udělala, okamžitě vede k nějakému výsledku v těch lokalitách,“ uvedl ředitel agentury Martin Šimáček.

Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách se letos chystá v několika místech ukončit svou činnost. Přesunout se pak chce do dalších měst a obcí.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

O tom, která z 12 míst by se s takzvanými ghetty a integrací jejich obyvatel měla dál vypořádávat bez vládních poradců, budou zítra rozhodovat dvě desítky expertů z romských sdružení, ministerstev, krajských úřadů či radnic.

Kanada si musí být jistá

Kanadští úředníci se k jednání přímo vyjádřit nechtěli. Neprozradili ani to, nakolik jsou pro ně získané informace důležité. „Kanada si musí být jistá tím, že země plní podmínky pro bezvízový styk a mimo jiné tím, že zrušení vízové povinnosti nepovede ke zvýšené neregulérní migraci či nepodloženým žádostem o azyl,“ říká pouze velvyslankyně Raymondová.

V loňském roce Kanada vyřešila 969 žádostí. Azyl získaly jen 2 procenta z nich, tedy 19 lidí. Zamítnuto bylo 28 procent. Drtivá většina žádost stáhla a zemi opustila. Stovky žádostí ale na vyřízení čekají i více než dva roky.

Kdy by mohlo dojít ke zrušení, není jasné. Situace vadí především cestovním kancelářím a lidem, kteří do Kanady jezdí za turistikou. Zájem o Kanadu ovšem už druhou zimu klesá o 40 procent. Důvodem je právě nepříjemná byrokracie.

Informace o účtech i rodinném zázemí

„Lidé neradi dávají informace o svých účtech, o své finanční situaci, o tom, jaké je jejich rodinné zázemí a raději volí jinou destinaci,“ informuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Kanadští odborníci na migraci zůstanou v Česku do pátku. V Praze a Brně se dále setkají s lidmi z neziskových organizací, kteří se dodržováním lidských práv zabývají.

Azylová řízení v Kanadě (2010)
Zdroj: ČT24
Vydáno pod