Přímou volbu prezidenta projedná vláda až v březnu

Praha – Na programu jednání vlády dnes byl i návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení přímé volby prezidenta. Kabinet ale debatu na měsíc přerušil. Dělá si tak prostor pro jednání s opozicí. O jednání u kulatého stolu stojí sociální demokraté. Poslanci mají dostat na stůl tři varianty – jednu jednokolovou a dvě dvoukolové. Vzhledem k tomu, že v následujícím roce se už bude prezident volit, musí rozhodnutí padnout právě do roku 2012. Na rozdíl od tohoto návrhu ale dnes kabinetem prošlo nařízení definující limity a proces monitorování jemného prachu, který se dostává do dolních cest dýchacích. Žádá o to EU.

„Bude to jednání KO12, tedy koalice a opozice,“ uvedl ministr vnitra Radek John (VV). O přímé volbě prezidenta a omezení imunity zákonodárců dnes se sociálními demokraty jednaly zástupkyně Věcí veřejných ve sněmovně, ovšem bez vědomí zbytku koalice. „Myslím, že to není nejlepší postup, já bych v tomto nechal jednat pana premiéra, ten má mandát k jednání s opozicí,“ řekl ČT předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík (STAN).

Petr Nečas:

„Chceme jednoznačně nezpochybnitelnou, čistou politickou dohodu tak, aby pod nějakou záminkou nezkolabovala při projednávání v parlamentu.“

VV a ČSSD se shodují na dvoukolové variantě přímé volby prezidenta, podobné systému voleb do Senátu. Zatímco koalice nechce otvírat otázku změn kompetencí hlavy státu, sociální demokraté by chtěli do zákona protlačit, aby byl prezident za určitých podmínek odvolatelný. Přímou volbu hlavy státu by podle průzkumů uvítala většina Čechů. Otázkou je teď hlavně to, jak by se nový prezident volil. Legislativní rada vlády doporučila přijmout volbu dvoukolovou, tedy podobnou principu výběru senátorů. Podle vládního návrhu by kandidáta na volbu mohla nominovat desítka poslanců či senátorů nebo petice podepsaná nejméně 50 000 občany.

„Budeme zřejmě hlasovat napřed předběžně, aby se zjistilo, který návrh má největší podporu. Já osobně jsem připraven podpořit všechny z nich. Já to nevidím jako fatální věc, na které by se měla vláda a vládní koalice štípnout, na způsobu druhého kola volby prezidenta, nebo zda druhé kolo má, nebo nemá být,“ řekl premiér Petr Nečas.  

Podle průzkumů by dnes většina lidí volila Švejnara

Z aktuálních kandidátů politických stran by podle posledního průzkumu společnosti Median lidé volili nejčastěji ekonoma Jana Švejnara. V závěsu za ním by zůstal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Vedle dosud sledovaných částic jemného prachu o velikosti deset mikrometrů bude stát podle požadavků EU monitorovat ještě částice čtyřikrát menší. Jsou škodlivější, protože se dostanou i do dolních cest dýchacích. Evropská komise v listopadu Česko vyzvala, aby do 24. ledna letošního roku přijala opatření definovaná směrnicí, která má pomoct Evropě zlepšit kvalitu vzduchu. Právě s jemným prachem má Česko problém zejména v zimě, kdy smog trápí především průmyslové části Moravskoslezského kraje. Nařízení vlády začne platit 15 dnů po přijetí. Vedle něj ministerstvo předložilo novelu zákona o ovzduší, která obsahuje konkrétní nástroje, jak množství prachu snižovat. Normu nyní projednává Poslanecká sněmovna.