Víkend ve znamení silného větru a oteplení

Praha - Během víkendu zasáhne Česko silný vítr, který může v sobotu dosahovat v nárazech až rychlosti 70 kilometrů v hodině. Na horách až 100 kilometrů, tedy síly vichřice. Upozornění platí v Čechách, na Vysočině a na severní Moravě. Zároveň vítr výrazně zlepší rozptylové podmínky, smogová situace už by neměla trápit lidi v Moravskoslezském kraji ani v jiných postižených oblastech. Meteorologové také hlásí výrazné oteplení, v sobotu denní teploty dosáhnou až osmi stupňů Celsia.

„Zatímco naši republiku doposud sužovalo studené a mrazivé počasí a na četných místech zhoršené anebo zcela špatné rozptylové podmínky, v následujících dnech dojde k výrazné změně cirkulace i charakteru počasí,“ vysvětlil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Dnes se podle Dvořáka Česko ocitne v okrajovém proudění mezi hřebenem vysokého tlaku vzduchu nad jihozápadní a jižní Evropou a rozsáhlou oblastí nízkého tlaku vzduchu nad Evropou severní. „Nejsilnější proudění povede právě přes střední Evropu.“

Hřebeny hor ovane vichřice

Důsledkem tohoto proudění se v pátek a zejména v sobotu očekává silný nárazový jihozápadní vítr, který ovlivní především Čechy a také počasí na horách. V Čechách, na severní Moravě a na Vysočině bude vát jihozápadní vítr o rychlosti kolem deseti metrů za sekundu, s nárazy do dvaceti metrů za sekundu. Rychlosti silné vichřice pak může dosáhnout na hřebenech hor.

V pátek vystoupí nejvyšší denní teploty vzduchu na jeden až pět stupňů, v sobotu na čtyři až osm stupňů Celsia. Zejména v pátek se místy vyskytne slabý déšť, ve vyšších polohách mohou přibýt asi dva centimetry nové sněhové pokrývky.

Vydáno pod