První přesunutí stavby zažila kaple sv. Maří Magdaleny

Praha – Pod zeleným masivem Letné se nachází raně barokní kaple sv. Maří Magdaleny. Významná pražská stavební památka stojí na severním předpolí secesního mostu Svatopluka Čecha a má svatyni kruhového půdorysu. V roce 1635 ji nechal vystavět Chrysotom Trembský, probošt kláštera cyriaků, který stával na druhé straně řeky. Cyriakům sloužila jako viniční kaple, později ji ale využívali i voraři, kteří plavili po Vltavě dřevo. Dnes slouží starokatolické církvi a mezi Pražany je populární také tím, že o Vánocích jsou tady vystaveny pravé arabské jesličky.

Kapli hrozilo zbourání kvůli letenskému tunelu

Počátkem padesátých let hrozilo kapli zbourání. Otevřel se totiž letenský automobilový tunel, a vyvstala tak potřeba výstavby velkokapacitní dopravní tepny mezi Klárovem a Hlávkovým mostem. Nakonec právě existence historické kaple její úplné zkáze zabránila, přesunula se ale ze svého místa o necelých jednatřicet metrů proti proudu toku Vltavy. V čele odborníků, kteří přesun navrhli, stál akademik prof. dr. ing. Stanislav Bechyně. Jednalo se o první přesunutí historické stavby na československém území.

Rozhovor s Lucií Kodišovou a Václavem Jandáčkem (zdroj: ČT24)

„Kaple byla nejprve podkopána, postavil se velký železobetonový věnec a ten byl přesazen na jednoduché vozy s malými kolečky. Po spádu zhruba jednoho procenta byla přesunuta na dnešní místo. Posunování trvalo asi dva dny,“ vysvětlil Václav Janáček.

Kaple je vystavěna ve stylu na rozhraní renesance a baroka. Je inspirována Vlašskou kaplí, která byla postavena při pražském Klementinu, kopíruje její oválný půdorys i vnitřní uspořádání s vnitřním ochozem. „Vitráže pocházejí z padesátých let a jejich autorkou je Alena Novotná-Gutfreundová a můžeme na nich vidět různé výjevy z historie stavby,“ podotkla Lucie Kodišová.

  • Stavba kaple autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2291/229084.jpg
  • Kaple svaté Máří Magdaleny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2291/229081.jpg
  • Kaple svaté Máří Magdaleny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2291/229080.jpg