Provoz komplikují mrznoucí mlhy, nové přeháňky ojediněle

Praha – Dnešní den přinese České republice mírně mrazivé počasí – teploty se v průměru pohybují od mínus 17 do mínus 2 stupňů  celsia, během dne však trvale přiblíží k nule. Varování kvůli nebezpečné mrznoucí mlze přichází z Liberecka, Vysočiny nebo jihu Čech.  Na mnoha silnicích nižších tříd leží menší vrstvy uježděného sněhu, který komplikuje sjízdnost. Během dne meteorologové výraznější sněhové přeháňky neočekávají, přesto se lyžaři nemusí obávat – vytrvale nízké teploty slibují ideální podmínky ve většině zimních středisek.

Nízko položená mlha dnes nejvíce trápí řidiče na Vysočině. Jiná oblačnost, tentokrát smogová, panuje nad Brnem. Koncentrace polétavého prachu byly v uplynulém týdnu nadlimitní ve všech pěti měřicích stanicích v majetku města. Tyto limity navíc podle měření výrazně neklesají. Změnu v rozptylových podmínkách by mohl přinést víkend, kdy Česko zasáhne silný nárazový vítr, který bude vát v Čechách, na Vysočině a na severní Moravě. Na horách dosáhne síly vichřice.

Předpověď počasí:

Na celém území republiky dnes bude zataženo, ojediněle slabě sněžit. Nejvyšší teploty mínus 3 až plus 1 stupeň, v 1000 metrech na horách pak kolem nuly. Během noci by se měly tvořit ojedinělě mrznoucí mlhy. Teploty v noci klesnou k -3 až -7 stupňbů Celsia, vát bude slabý jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Dění na železnicích dnes poznamenala tragická srážka osobního a nákladního vlaku u vodňanského nádraží. Při nárazu zemřela starší žena, dalších 10 osob navíc bylo kvůli středně těžkým a těžkým zraněním převezeno do nemocnice. Vlakové spojení mezi Číčenicemi a Bavorovem až do pozdních odpoledních hodin nebude fungovat, náhradní dopravu zajišťují autobusy.

Řidiče trápí ojediněle namrzlé vozovky

Na Vysočině se po ránu místy objevovaly mlhy, které mohou komplikovat dopravu v kraji. Ve východní části kraje jsou hlášeny slabé sněhové přeháňky. Hlavní tahy jsou vymrzlé, suché a sjízdné bez omezení. Na vedlejších silnicích leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Jízda proto vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Silnice na Liberecku jsou většinou holé a suché, místy se ale objevují mlhy a silnice mohou namrzat. V lesních a horských úsecích musí řidiči počítat místy se zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem nebo s vyjetými kolejemi. Mlhy se objevují hlavně na Českolipsku, počítat s nimi ale musí motoristé i na rychlostní silnici R35 z Liberce na Prahu.

 V Karlovarském kraji začalo ráno drobně sněžit a vzhledem k nízkým teplotám mezi sedmi až 16 stupni pod nulou zůstává sníh na některých úsecích silnic ležet. V některých úsecích může vítr sfoukávat na komunikace sníh z okolních polí.

V Královéhradeckém kraji leží na silnicích v Krkonoších a Orlických horách vrstva zledovatělého sněhu, která je krytá posypem. V celém kraji se mohou místy vyskytnout mrznoucí mlhy. Hlavní silniční tahy byly dnes ráno suché. Teploty k ránu klesly až k minus 14 stupňům Celsia.

Zledovatělá vrstva sněhu, v níž jsou například na Domažlicku vyjeté koleje, komplikuje jízdu na některých vedlejších silnicích Plzeňska. Na části dálnice D5, na severním Plzeňsku a na Tachovsku se navíc tvoří místní mlhy. Dálnice D5 je holá suchá a vymrzlá, beze sněhu je i většina silnic první třídy v regionu.

Na severu Olomouckého kraje dnes dopoledne motoristé narazí na vedlejších silnicích na ujetý sníh. Na ujetý sníh si řidiči musejí dávat pozor na regionálních silnicích ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska.

Silničáři varují před možným namrzáním vozovek také ve Zlínském kraji.. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti hlavně v Chřibech, ale i v úsecích okolo Tlumačova, Zlína a Fryštáku. Sníh z komunikací v regionu již téměř zmizel. Několikacentimetrová vrstva místy zledovatělého sněhu se drží pouze na menších cestách Vsetínska.