Krejčík podal oznámení kvůli dokumentu, který ho stál funkci

Praha - Exředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Miroslav Krejčík podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli dokumentu, který před čtyřmi lety vedl k jeho odchodu z čela tajné služby. Velet vojenským zpravodajcům přestal v květnu 2007, oficiálně z funkce odešel sám. Neoficiální informace tehdy hovořily o jeho dlouhodobých neshodách s tehdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09), která dokonce v té době předložila vládě návrh na Krejčíkovo odvolání.

„Byl jsem po letech seznámen s dokumentem, který lživě vyprávěl o mých aktivitách,“ řekl dnes Krejčík. Trestní oznámení podal před dvěma týdny společně se svou právničkou a někdejší nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou.

Krejčíkovi se po letech dostal na Vojenské policii do rukou dokument nazvaný Informační zpráva ředitele Vojenského zpravodajství pro ministryni obrany, tedy materiál, který by měl fakticky sepisovat on sám. V dokumentu datovaném 30. dubna 2007 je devět bodů, které dnes Krejčík označil za „devět mých vymyšlených zločinů“. Z materiálu už loni citovala některá česká média. Týdeník Euro použil například věty o tom, že Krejčík VZ využívá ke svým privátním zájmům jako nástroj osobní msty a službu tím politizuje.

Parkanová si stojí za svým

Zdroj ČTK ze zpravodajských služeb, který je s kauzou obeznámen, materiál označil za „pamflet, vyrobený na objednávku“. Na jeho základě pak Krejčíkův zástupce navrhl odvolání vlastního šéfa z funkce. Právě tento dokument byl tedy zřejmě důvodem, proč Parkanová žádala, aby Krejčík funkci opustil. „Ona ty informace znala, pracovala s nimi,“ podotkl dnes exředitel. „Nevím, k čemu směřuje podání trestního oznámení pana generála, ale vím, že materiál, ke kterému se odkazuje, svědčí o zneužívání pravomoci právě jeho osobou. A to v době, kdy byl ředitelem Vojenského zpravodajství,“ reagovala Parkanová.

Krejčík, který Vojenskému zpravodajství velel od roku 2004, dnes také připomněl, že vláda měla 25. dubna 2007, tedy pět dní před vznikem dokumentu, projednávat jeho povýšení do hodnosti generálmajora. Bod byl tehdy přerušen na žádost ministryně obrany.

Krejčíka dnes sněmovna zbavila mlčenlivosti a zpravodajec je připraven vypovídat na uzavřeném jednání jejího branného výboru o poznatcích v takových kauzách, jako je pronájem stíhaček Jas-39 Gripen, nákup obrněných transportérů či lehkých nákladních aut a podobně.

Vlasta Parkanová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod