Sdružení rozesílá zdarma semínka konopí pro léčebné účely

Praha – Sdružení Legalizace.cz začalo zájemcům zdarma nabízet semínka konopí neboli marihuany. Zašle je prý lidem, kteří si chtějí rostlinu vypěstovat pro vlastní léčbu. Svou akci nazvalo Semínka seniorům a chce tak poukázat na léčivé účinky konopí, zároveň požaduje legalizaci marihuany pro léčebné účely. Věci veřejné avizovaly, že zákon legalizující lékařské konopí chtějí předložit ve sněmovně.

„Jsme si plně vědomi, že jakékoliv neoprávněné nakládání s léčivým konopím, které obsahuje více než 0,3 procenta THC, je v současné době nelegální. Všechny žadatele o rizicích spojených s pěstováním a držením léčivého konopí informujeme,“ uvedl organizátor akce Robert Veverka.   

Sdružení žadatelům semínka dodá, pokud mu pošlou obálku se známkou a přiloží i čestné prohlášení o tom, že si chtějí vypěstovat konopí jen pro vlastní léčbu. Zájemci mohou dostat i radu, kde najdou potřebné informace o pěstování a legislativě. Svou akcí však chtějí organizátoři vzbudit zájem hlavně odborníků na drogovou problematiku i lékařů. 

Na sdružení se podle jeho předsedkyně Hanky Gabrielové stále častěji obracejí senioři s dotazy, kde by si mohli konopí pro léčbu opatřit. Akci organizace pořádá už potřetí. „Po celé republice jsme rozeslali přes kilogram semínek, a stovky lidí tak měly možnost si jednoduše obstarat vlastní léčivou bylinu místo nakupovaní předraženého konopí neznámé kvality na černém trhu,“ uvedla Gabrielová. 

Léčivé konopí můžou lidé legálně získat v Holandsku, Švýcarsku nebo Belgii. U nás je za pěstování do pěti rostlin pokuta až 15 tisíc korun. Jsou ovšem i případy, kdy za pěstování marihuany pro léčivé účely hrozilo několik let vězení. A právě to chce sdružení Legalizace změnit. „Žádáme proto vládu, aby konopí pro léčebné účely zlegalizovala a ochránila před pokutami, zatýkáním a trestním stíháním všechny občany ČR, kteří by mohli léčivé konopí užívat ke zmírnění nebo odstranění svého utrpení,“ uvedl Veverka. A zdá se, že se lékařskému konopí blýská na lepší časy, Věci veřejné totiž nedávno oznámily, že záměr podporují, v dohledné době chtějí návrh předložit v Poslanecké sněmovně.