Rath zas perlí: přirovnal Johna k bezdomovci

Praha - Interpelace se dnes v Poslanecké sněmovně zvrhly ve smršť osobních útoků mezi představiteli Věcí veřejných a sociálnědemokratickým poslancem Davidem Rathem. Ministra vnitra Radka Johna (VV) označil Rath za nastrčeného bílého koně a přirovnal ho k bezdomovci. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) ho v reakci na to nazval bigamistou, který by si měl nejdříve zamést před vlastním prahem. Rath si to nenechal líbit a obvinil Bártu ze střetu zájmů, protože jeho manželka Kateřina Klasnová (VV) zastává jednu z nejvyšších funkcí ve sněmovně.

John sněmovně vysvětloval, proč stál časopis pro VZP, na jehož vydávání se v minulosti podílel, 120 milionů korun ročně. Hájil se tím, že smlouvu nevyjednával, pouze ji podepsal. „Vy jste se přiznal, že máme místopředsedu vlády, který hrál bílého koně v kontraktu na 120 milionů. To jste na úrovni bezdomovce, který něco podepíše a potom zmizí a dostane za to zaplacenou večeři,“ prohlásil Rath.

Spor dále eskaloval, když Rath chtěl znát poradce Johna na ministerstvu vnitra. „Vy zřejmě potřebujete mnoho poradců, že vám nestačí, že k uvedenému datu jsem měl dva poradce. Jestli vy máte poradce na íča číča a nechci to dál specifikovat, ještě by mohli být další,“ prohlásil John. Rath na to reagoval slovy, že číči jsou v kalendáři jiné politické strany než jeho. Narážel tím na kalendář, který nafotily představitelky VV před volbami do Poslanecké sněmovny.

Bárta: Rath je ruský gubernátor. Rath: Ferdu Mravence neberu vážně

Do hádky se později vložil i Bárta. Uvedl, že „bigamista, který žije se dvěma ženami v jedné domácnosti“, by si měl nejdřív zamést před vlastním prahem. Obvinil Ratha z farmaceutické lobby, neboť jeho přítelkyně byla svázána s různými farmaceutickými firmami a s Českou lékařskou komorou.

Rath si tento výrok nenechal líbit. Zpochybnil praxi, kdy Bárta ve funkci ministra má manželku ve vrcholné funkci v Poslanecké sněmovně. „Sněmovna má z ústavy kontrolovat vládu. Zajímalo by mě, jak ta kontrola vypadá doma u Bártů, kdy se sejde doma místopředsedkyně sněmovny a ministr,“ uvedl Rath.

Slovní přestřelky mezi politiky trvaly zhruba hodinu. Bárta například označil středočeského hejtmana Ratha za ruského gubernátora. „Pokud mě pan ministr uráží jako ruského gubernátora, tak mi nezbývá říci, že urážky od Ferdy Mravence neberu vážně,“ narážel Rath na módní styl Bárty, který často nosí kolem krku šátky. Pak se předsedajícímu Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) po několika upozorněních, aby se všichni aktéři věnovali interpelaci, nebo nechali interpelovat své kolegy, podařilo tuto diskusi ukončit.

Rath se včera pustil i do Nečase

Přítelkyně politiků se dostaly na přetřes už ve včerejší debatě. Jedním z aktérů byl opět David Rath. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) vzkázal, aby se zabýval svými přítelkyněmi a udělal si pořádek ve vlastní rodině. Stalo se to v diskusi k předloze, která sníží úhrady zdravotních pojišťoven za léky. Rath kritizoval exministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho náměstka a současného poslance Marka Šnajdra (oba ODS). Nečas na hejtmanova slova nereagoval, později si zřejmě věc vyříkali mimo mikrofon. „Pan premiér mi neustále tady za zády něco vypráví o přítelkyních. Pane premiére, vy jste zrovna ten poslední, který něco může vyprávět o přítelkyních. Běžte se podívat na svůj Úřad vlády, kdo je vaše přítelkyně, a udělat si pořádek doma v rodině, než abyste mě tady vyrušoval za zády takovými nemístnými poznámkami,“ řekl Rath Nečasovi, který při jeho proslovu seděl za ním na místě pro předsedu vlády. Rath zřejmě narážel na Nečasovu spolupracovnici Janu Nagyovou. Některá bulvární média v minulosti spekulovala o jejich vztahu.

Vydáno pod