Od západu komplikují dopravu mrznoucí srážky

Praha – Po dnech silného mrazu přichází do Česka teplejší fronta, která teploty místy vytáhne lehce nad nulu, doprovázena však bude občasným sněžením či deštěm se sněhem. Srážky putují nad naše území od severozápadu a jako první s namrzlými cestami a ledovkou bojují řidiči v Karlovarském kraji. Déšť s občasným sněhem postupně zasáhne celé území. V některých oblastech se k dešti přidá navíc silný vítr.

Do boje s ledovkou silničáři na západě Čech nasadili většinu posypových vozů. Přesto musí řidiči věnovat jízdě maximální míru pozornosti. „V jednu chvíli pojedete po mokrém asfaltu, najednou ho vystřídá led. Právě to je velmi nebezpečné,“ vzkazuje vedoucí zimní údržby krajské správy silnic Josef Bulka s tím, že ledovka se může tvořit až do odpoledne.

Dnešní den přinese oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od minus 1 do plus 3 stupňů Celsia. Právě teplota kolem nuly, která udržuje srážky kapalné a nemění je ve sníh, způsobuje nepříjemnou ledovku. Český hydrometeorologický úřad vydává postupně upozornění pro všechny kraje. K večeru srážky postupně ustanou.

Také v Libereckém kraji varují před namrzáním vozovek, náledí hrozí hlavně na silnicích třetí třídy a v horských oblastech. Kvůli silnému větru se na Frýdlantsku mohou tvořit sněhové jazyky. Pozor by si měli dát motoristé i na hlavní silnici I/14 v Lučanech nad Nisou, kde u křižovatky na Horní Maxov vytékala voda a může se tam tvořit náledí. Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybovaly od tří do sedmi stupňů pod nulou, na většině území je polojasno nebo zataženo. Na Českolipsku, ale i v horských oblastech se objevují mlhy, které mohou namrzat. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, na silnicích třetí třídy a v horských oblastech leží na vozovkách vrstva zledovatělého sněhu. „Do horských poloh doporučujeme vjíždět jen se zimní výbavou,“ dodal Pospíšil.

Kromě občasných sněhových přeháněk musejí řidiči na Vysočině počítat také s mlhou, zejména na Pelhřimovsku. Teploty se pohybují od tří do devíti stupňů pod nulou. Přeháňky hrozí hlavně na Žďársku. Hlavní tahy jsou vlhké a sjízdné bez omezení, na vedlejších silnicích však leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Mrznoucím srážkám se nevyhnou řidiči ani na jihu Čech. Na mlhy a ledovku si musí dát pozor zejména na Táborsku, Jindřichohradecku a Písecku. Hlavní tahy jsou holé, na vedlejších leží zledovatělá vrstva sněhu. Přes den bude v Jihočeském kraji oblačno až polojasno, během dne od severozápadu zataženo. Odpoledne bude občas sněžit, v polohách pod 500 metrů nad mořem bude pršet.

Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji zůstává na cestách zledovatělá vrstva sněhu, která například v Krkonoších dosahuje až deseti centimetrů. V Orlických horách silničáři varují před namrzáním vozovek. Silnice v nižších polohách kraje jsou sjízdné bez omezení.

Na zbytky ujetého sněhu mohou narazit řidiči na vedlejších cestách ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Ostatní silnice jsou podle silničářů holé a sjízdné bez omezení. Ujetou sněhovou vrstvu mohou na cestách potkat motoristé především na Šumpersku i Jesenicku. Tyto cesty jsou kryté posypem, zvýšená opatrnost je však na místě. V Olomouckém kraji podle správců silnic nesněžilo, většina cest je tak holých a suchých. Řidiče by neměla na cestách sužovat ani mlha, viditelnost je většinou bez omezení.

  • Ledovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/39/3847.jpg
  • Sypač autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1294/129320.jpg