Agentura pro Romy v Holešově končí

Praha - Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách okamžitě ukončí své působení v Holešově na Moravě. Rozhodl o tom monitorovací výbor, který tvoří dvě desítky expertů z romských sdružení, ministerstev, krajských úřadů či radnic. Podle něj město postupuje segregačně. Poradci agentury opustí k pololetí po třech letech šest míst, v dalších šesti pak prodlouží svou činnost do konce roku 2012. Celkem agentura začala pracovat ve 23 městech, obcích a regionech.

„Vedení města Holešov praktikuje segregační praktiky namísto integračních a chceme mu i ostatním městům dát jasný signál, že takový postup není slučitelný s působením agentury,“ uvedl vrchní ředitel sekce pro lidská práva Úřadu vlády Czeslaw Walek, který je členem monitorovacího výboru. Experti tak podle něj rozhodli kvůli vystěhování více než sedmi desítek obyvatel holešovské Školní ulice na okraj města do kontejnerových domů.

Starosta Holešova Zdeněk Janalík ale ve Studiu ČT24 řekl, že město postupovalo ve shodě s agenturou. „S agenturou jsme měli velmi dobrou spolupráci, formální spolupráce teď končí, ale může pokračovat spolupráce neformální,“ řekl Janalík. Zástupce agentury Jakub Švec ale tvrdí, že obě strany se shodly pouze na papíře a ve skutečnosti se řada věcí nestala. Vládní organizace totiž chtěla, aby přesun Romů byl pouze dočasný a aby také bylo v centru města vybudováno azylové bydlení a nízkoprahové zařízení pro děti, což se nestalo.

Jakub Švec z Agentury pro sociální začleňování:

„Máme za to, že je špatné vytvářet ghetta, v principu bojujeme proti nim, v tomto případě se jednalo o vytvoření nového ghetta a odsunutí problému za hranice města, což dlouhodobě není udržitelné řešení… Tím, že lidi sestěhujeme na jedno místo, tak je odepisujeme, oni pak nemají šanci se z toho jakkoliv dostat. Určité promísení obyvatelstva je namístě.“

Podle pár let staré odborné analýzy existuje v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto takzvaných ghettech žijí převážně Romové. Mohlo by to být až 80 000 lidí. Většina dospělých tu nemá práci. Rodiny bývají závislé na sociálních dávkách. Děti končívají ve speciálních školách. Poradci agentury se snaží dát v místě dohromady lidi z radnic, úřadů práce, škol, neziskových organizací či policie a nastartovat jejich spolupráci. Společně vytvoří plán začleňování s kroky, které je třeba podniknout ve vzdělávání, bydlení, bezpečnosti či zaměstnávání. Agentura pomůže i s žádostmi o evropské dotace.

Agentura bude dále působit na 17 místech

Agentura začala v roce 2008 působit ve 12 místech, později k nim přibyl Litvínov. V roce 2010 konzultanti přibrali další desítku měst a obcí. Monitorovací výbor teď rozhodl o tom, že podle plánu po třech letech ukončí svou činnost v šesti místech - v Brně, Broumově, Přerově, Slezské Ostravě, Roudnici nad Labem a na Jesenicku. Důvodem buď byla vlažná spolupráce s městem, nebo byl naopak úkol splněn a podařilo se nastartovat terénní sociální práci nebo nabízení práce nezaměstnaným. „Můžeme být pyšní na Broumov a na region Jesenicka,“ vypočetl Švec. Podle Ivana Veselého ze sdružení Dženo není vina na straně radnic, ale spíše na straně agentury. Podle něj je to drahý experiment, neschopný řešit problémy na lokální úrovni. „Pokud tady nebude jednoznačná politická vůle a pokud agentrua nebude ukotvena v zákoně, tak je v podstatě pro ty starosty jenom dobrá vůle, že se s agenturou baví,“ uvedl Veselý. Vedení agentury si to ale nemyslí.

V další šestici míst - v Břeclavi, Chebu, Litvínově, Mostě, Ústí nad Labem a v regionu Šluknovsko - naopak zůstane agentura ještě o rok a půl déle. „Shodli jsme se, že je důležité, abychom pokračovali v aktivitách a dokončili svou práci,“ uvedl ředitel agentury Martin Šimáček.