Aktivisté spustili internetovou mapu boje s korupcí

Praha - Občanské sdružení Oživení a iniciativa Vyměňte politky společně spustily projekt mapující boj s korupcí v českých městech a obcích. Protikorupční mapa umístěná na webu má podle Jaroslava Kuchaře z iniciativy Vyměňte politiky napomáhat kultivování komunální politiky. Projekt podpořilo částkou ve výši několika tisíc amerických dolarů i velvyslanectví USA v Praze. Nápad na vytvoření protikorupční mapy vzešel od zástupců obou neziskových organizací před podzimními komunálními volbami. Jejich členové proto kontaktovali starosty a zastupitele jednotlivých měst, aby sehnali podpisy pod dokumenty, které je měly zavázat k prosazování protikorupčních opatření.

Z politiků podepsaných pod Protikorupčním desaterem a Semilskou výzvou jich ve volbách uspělo 450. „Teď je čas, aby své sliby přeměnili v konkrétní činy,“ uvedl Kuchař. Mapa má přitom sloužit jak starostům, kteří do ní mohou zanést, jaká opatření ve svých obcích prosadili, tak občanům ke kontrole činnosti svých zastupitelů. „Doufáme, že radnice, jejichž vedení je schopné a myslí to s bojem proti korupci vážně, se rády podělí o své plány. Tím také zvýší šanci, že tyto plány budou realizovány,“ míní Kuchař. Pro iniciativu Vyměňte politiky je podle něj cílem, aby se v co nejvíce obcích zavedlo co nejvíce účinných protikorupčních opatření.

Mapa zatím obsahuje 227 měst. Další obce mohou starostové nechat do internetové aplikace zanést. Starosta, který se bude chtít projektu zúčastnit, obdrží heslo, které mu umožní přístup do mapy. V té následně vyplní údaje o svém městě a protikorupčních opatřeních, která zavedl. Sdružení Oživení pak bude posuzovat, do jaké míry jsou kroky potlačující úplatkářství úspěšné. Hodnocení bude podle Martina Kameníka z Oživení vycházet z Protikorupčního desatera a zkušeností aktivistů, kteří se bojem s úplatky dlouhodobě zabývají.

Rozhovor s Martinem Kameníkem (zdroj: ČT24)

Finanční podporu ke startu projektu získalo Oživení v rámci grantového řízení americké ambasády v Praze. Sdružení s velvyslanectvím spolupracuje i v řadě dalších aktivit boje proti korupci.