Umělý sníh prý silničářům přidělává práci

Jihlava - Kuriózní spor nyní řeší pracovníci Krajské správy a udržby silnic a provozovatelé lyžařských areálů na Vysočině. Podle přesvědčení silničářů totiž umělý sníh vyráběný ve sněhových dělech dolétává až na povrch silnic a zasypává je. Uměle vyrobený sníh prý znepříjemňuje jízdu i řidičům na několik kilometrů vzdálené dálnici D1.

Provozovatelé ski areálů využívají posledních mrazivých dnů před ohlášenou oblevou a spouštějí děla na plný výkon. Silničáři se dlouho divili, proč musí několik úseků stále projíždět pluhem a solit, i když ostatní silnice jsou suché a vymrzlé. Po několika dnech přišli na zajímavé zjištění. „Jsme přesvědčeni o tom, že to je skutečně ze zasněžování sjezdovek,“ říká Oldřich Dušátko z Krajské správy a údržby silnic.

Oldřich Dušátko, krajská správa v Jihlavě:

„Teď posledně, tuším v úterý, jsem měl informaci, že to bylo až na dálnici.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vlekaři však podobné názory vyvracejí. Vzhledem ke vzdálenostem je podle nich nemožné, aby sníh vzduchem putoval ze sjezdovek až na vozovky. „Naše technologie nejsou tak vynikající, aby dostříkly vločku až na vzdálenost 5-10 km,“ říká provozovatelka vleku z Luk nad Jihlavou Magda Vaňková. Za pravdu jí dávají i ostatní vlekaři. „Dosah našich děl je 30-50 metrů a malý rozptyl je maximálně do 100 metrů,“ dodává Vaňková.

Pavel Havlíček, areál Šacberk:

„Je k tomu zapotřebí takové objemy vody a energií, které tady samozřejmě nejsou.“

Podle silničářů je však za určitých meteorologických podmínek vzdálený přesun sněhu možný. Jsou navíc připraveni provést rozbory sněhu, které by dokázaly, odkud vločky pocházejí. Pokud se prokáže, že jsou skutečně ze sněhových děl, budou po provozovatelích sjezdovek požadovat náhradu škody.