Protest lékařů podporuje čím dál míň lidí

Praha – Protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme má čím dál menší podporu veřejnosti. Zatímco v prosinci s lékaři sympatizovalo 58 procent lidí, na začátku února se jejich protest nelíbí skoro dvěma třetinám Čechů. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury SC&C pro Českou televizi. Česká lékařská komora (ČLK) dnes všechny lékaře vyzvala, aby protest podpořili, a aby ministerstvo zdravotnictví a lékařské odbory znovu zasedly k jednacímu stolu. Ve čtvrtek dosavadní jednání zkrachovala. Výpověď dalo 3 800 lékařů a hrozí, že 1. března nastane v nemocnicích kolaps.

Průzkum agentury SC&aC ukázal, že 62 procent Čechů s akcí lékařů nesouhlasí. 37 procent lidí považuje jejich požadavky za spíše neoprávněné a 25 procent lidí pak za zcela neoprávněné. „Čím víc se blíží ten termín, kdy výpovědi nabývají na realitě, tak se 20 procent lidí vlastně odklonilo od toho pozitivního přístupu,“ uvedla socioložka Jana Hamanová.

Průzkum také zjišťoval, jak rozdělit dvě miliardy korun, které na zvýšení platů ve zdravotnictví nabídl ministr Leoš Heger (TOP 09). Podle jeho plánu by tři čtvrtiny částky, tedy 1,5 miliardy korun, šlo na platy lékařům, zbytek pak na platy dalších pracovníků ve zdravotnictví, tedy například sestrám. Lékaři chtějí celý obnos pro sebe. Lidé by ale zvýšení platů dopřáli všem zdravotníkům. Takový názor má 56 procent lidí. Jen lékařům a sestrám by přidalo 34 procent lidí. Pouze 10 procent občanů se domnívá, že by přidáno měli dostat jen lékaři. Ti ale trvají na tom, že by měli dostat přidáno jen oni, a proto zatím ani nižší nabídku od ministra zdravotnictví nepřijali. „Suma, kterou nabídl, a kterou navíc ani negarantuje, je legrační, je to výsměch nám všem,“ myslí si například lékařka brněnské Úrazové nemocnice Lenka Doležalová.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Kolaps zdravotnictví ale nenastane, věří Češi

Veřejnost je nicméně přesvědčena, že 1. března, po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty, chaos ve zdravotnictví nenastane. Myslí si to dvě třetiny Čechů. „Pořád většina lidí doufá, že se hrozby nenaplní, pravděpodobně také proto, že si vlastně vůbec nedovedou představit takový výjimečný stav,“ komentovala výsledek průzkumu Hamanová. Ani otázce garantovaného návratu lékařů na jejich původní místa není veřejnost příliš nakloněna. Schvaluje ho jen čtvrtina dotázaných. Přesto, že nemocnice by hromadné stažení výpovědí uvítaly. „Podmiňuji to tím, že ke kompromisu musí dojít v řádu dnů,“ uvedl například hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Problém může nastat také tam, kde už si nemocnice začaly hledat náhrady.

Akci Děkujeme, odcházíme bude muset prověřit policie - kvůli podezření na vydírání, obecné ohrožení nebo porušení Hippokratovy přísahy totiž padlo na organizátory protestu první trestní oznámení.

Lékaři ve skutečnosti odejít nechtějí – na fakultách výpovědi nedali

Podle zjištění České televize se do zahraničí chystá je zlomek. Lékaři sice dali výpovědi z fakultních nemocnic, na lékařských fakultách chtějí ale učit dál. „Pokud vím, tak nikdo z učitelů, kteří jsou zaměstnanci lékařských fakult a zároveň zdravotnických zařízení, výpovědi lékařským fakultám nedávají,“ uvedl děkan 1. LF UK Tomáš Zima. Jeho slova potvrzuje i proděkan LF v Hradci Králové Vladimír Palička. „Rozhodující většina, kteří dali výpověď a mají pracovní poměr současně ve fakultní nemocnici i na lékařské fakultě, s lékařskou fakultou pracovní smlouvu nerozvázala,“ uvedl.

Do zahraničí se nechystá ani většina lékařů z menších nemocnic. Třeba z karlovarských nemocnic, ze kterých je to do Německa jen pár desítek kilometrů, chce odejít do zahraničí jen pár jednotlivců. „Ti, co chtěli odejít, už odešli dávno,“ domnívá se hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Pokud lékaři skutečně odejdou, mají někteří naplánováno, že budou pracovat na záchranné službě, nebo si otevřou vlastní soukromou praxi. Jenže s tím budou mít velký problém. VZP ani menší pojišťovny s nimi totiž nechtějí podepsat smlouvu.