Muž, který kradl při záplavách, jde do vězení

Liberec - Okresní soud v Liberci poslal pětadvacetiletého Ondřeje Riedla, který loni ukradl zaplavené rodině v Chrastavě na Liberecku 45 tisíc korun ze sociální pomoci, na 3,5 roku do vězení a musí také nahradit škodu. Nezaměstnaný mladík měl rodině, kterou znal, po záplavách pomoci. Místo toho ale zmizel s jejími penězi. K činu se před soudem přiznal. Na Liberecku obvinila policie z rabování při povodních 12 lidí. Kauzy se v současnosti postupně dostávají před soud.

Přišel původně pomoci, ale místo toho okradl rodinu svého kamaráda o veškeré peníze. 45 tisíc korun jako okamžitou pomoc měla rodina Srbových jen pár hodin. Při povodni přitom přišli o veškeré vybavení v přízemí. „To vás nenapadne, že kluk který k nám chodí od malička vás normálně okrade. Dcera byla dole celá vyplavená, tak jsme neměli nic,“ reagovala na krádež okradená Věra Srbová z Chrastavy.

Ondřej Riedl peníze hned prohrál v herně a pak se šel udat na policii. Na kameru mluvit nechtěl. Senátu sice řekl, že krádeže lituje, ale podle soudce to nestačí. Moc dobře prý věděl, v jak tíživé situaci rodina je. „Jsou tam dva důchodci, matka samoživitelka s nízkým příjmem. Zná je celé roky, musel si být vědom toho, jaká je jejich ekonomická situace,“ uvedl soudce Lukáš Korpas. Riedl byl navíc už v minulosti trestaný. Před pěti lety přepadl benzínku. Podmínka mu vypršela jen čtyři měsíce před tím, než znovu kradl.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Krádeží během záplav nebylo málo

V Libereckém kraji se loni první případy povodňových krádeží objevily už bezprostředně po záplavách. V Raspenavě kriminalisté dopadli například trojici Poláků, kteří navrtávali nádrže automobilů a kradli benzin. Způsobili škodu 7 500 korun. Soud je za to v prosinci potrestal tříletým vězením.

Proti rozsudku se odvolali. Tvrdili, že o žádných povodních nevěděli. „Po cestě prokazatelně viděli auta na střechách, utržené silnice nebo zdemolované chodníky,“ rozhodl ale liberecký soud.